Minder vrije uien in voorraad

19-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De vrije voorraad uien van seizoen 2020-’21 is 10% lager dan het langjarig gemiddelde en is 15,2% lager dan vorig jaar om deze tijd.

Dat blijkt uit de tweede voorraadinventarisatie die de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) afgelopen week onder haar leden hield. In absolute tonnen ligt er bij de deelnemers 4,3% minder voorraad dan in het vorig seizoen. Dit is 3,5% minder dan het langjarig gemiddelde. Van de voorraad is 31% verkocht.

Goedlopende export

Het volume dat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ligt ongeveer op eenzelfde niveau als het langjarig gemiddelde. Circa 51% van de uien is al afgeleverd. In de noordelijke provincies is 41% van de gele uien geleverd, terwijl in de zuidelijke provincies al 54% van de gele uien is geleverd. Bij de rode uien is juist in het Zuiden een kleiner aandeel afgeleverd (45% ten opzichte van 57% in de noordelijke provincies).

Gezien de goedlopende export zou verwacht mogen worden dat het aantal afgeleverde tonnen iets hoger ligt. Volgens VTA zit in de exportcijfers echter een behoorlijk aandeel geleverd vanuit de niet traditionele teeltgebieden. Uit deze gebieden is een relatief groot deel afland afgeleverd, terwijl daarnaast ook nog een volume plantuien is geëxporteerd.

Meijering
Luuk Meijering Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.