Op de Amerikaanse termijnmarkt worden noteringen van sojabonen ondersteund door een ongunstige Argentijnse oogst.
Door ernstige droogte dit seizoen staat de sojabonenoogst er niet goed bij in het land. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat in het laatste Wasde-rapport uit van een sojabonenproductie in Argentinië van 27 miljoen ton voor seizoen 2022-’23. Ter vergelijking: in seizoen 2021-’23 werd bijna 44 miljoen ton sojabonen geoogst. Analisten van de Rosario Grain Exchange hebben onlangs de prognose voor de Argentijnse sojabonenoogst verlaagd naar 23 miljoen ton.
Argentinië is normaliter de belangrijke exporteur van sojameel. Maar door de lage opbrengstverwachtingen wordt de export van sojameel nu op ruim 22 miljoen ton geschat. Een jaar eerder werd bijna 48 miljoen ton sojameel uitgevoerd. Mede hierdoor stijgen de noteringen voor bijproducten in de Verenigde Staten.
Afzet niet vlot
Daarnaast loopt de afzet momenteel niet vlot, omdat in de belangrijke rivierhavens bij de Argentijnse stad Rosario wordt gestaakt. Havenarbeiders eisen lagere belastingen op hun lonen. De vertraging aan de afzet maakt dat de noteringen voor sojabonen en -meel worden ondersteund. Toch blijft de prijsdruk aanwezig op de sojabonenmarkt, voornamelijk door de verwachte recordoogst van Brazilië.
Koolzaadprijzen onder druk
De Maleisische palmolievoorraden zijn laag en daar vinden koolzaadprijzen wat steun. Op de termijnmarkt in Parijs stegen verschillende noteringen voor koolzaad op 17 april; het eerst aflopende mei-contract steeg naar € 460,50 per ton. Dat is een stijging van € 21,25. Na het paasweekend was de koolzaadnotering flink gedaald door gunstig weer in Europa. Die prijsdaling is begin deze week teniet gedaan. Op de langere termijn staan koolzaadprijzen onder druk.
Prognose: prijsdruk op oliezaden.
Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt