Skip to content

Minister Adema wil extra aanpak voedselverspilling

Voedselverspilling nam in Nederland in 2020 toe tot 2,8 miljard kilo, blijkt uit nieuwe cijfers. Landbouwminister Adema werkt aan een nieuwe aanpak van voedselverspilling.

Nieuws
Food
Mensen gooien thuis minder eten weg. Bedrijven maken volgens Adema nog te weinig vooruitgang met voedselverspilling. - Foto: Canva/Elena Rui premium

Mensen gooien thuis minder eten weg. Bedrijven maken volgens Adema nog te weinig vooruitgang met voedselverspilling. - Foto: Canva/Elena Rui

Voedselverspilling nam in Nederland in 2020 toe tot 2,8 miljard kilo. Dat blijkt uit de Nederlandse Monitor Voedselverspilling van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Landbouwminister Piet Adema is bezig met een nieuwe aanpak van voedselverspilling.

Per hoofd van de bevolking komt de verspilling uit op 161 kilo. In de rapportage van 2019 was dit 88 tot 136 kilo. Dit is deels te verklaren doordat in de nieuwste rapportage een andere definitie van voedselverspilling wordt gebruikt. Daarmee worden ook oneetbare delen, zoals pitten en schillen, gezien als voedselverspilling. Verder worden reststromen die een herbestemming krijgen als veevoer niet langer gezien als voedselverspilling.

Maatregelen aanpak voedselverspilling

Minister Adema denkt na over maatregelen om de verspilling verder te verlagen. “Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg”, zegt Adema. Met het eten dat in de prullenbak belandt, kunnen miljoenen magen worden gevoed. Bovendien scheelt het uitstoot van broeikasgassen als minder voedsel wordt verspild.

Bedrijven boeken te weinig progressie

Adema ziet dat vooral mensen thuis minder eten weggooien. In de periode van 2015 tot 2022 gooide huishoudens jaarlijks gemiddeld 10 kilo per minder weg, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. “Dat is een geweldige prestatie.” Bedrijven boeken volgens de bewindsman ‘nog te weinig progressie’. Daar moet volgens hem “echt een tandje bij, er is van boer tot bord nog veel winst te behalen”.

Lees ook: CBS: voedingsindustrie laat minder reststromen verbranden

Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan

Een aantal “veelbelovende initiatieven” laten volgens de minister zien dat bedrijven voedselverspilling tegen kunnen gaan. Hij noemt bijvoorbeeld dat 8 procent van het overtollige brood van supermarkten wordt verwerkt tot veevoer. Er zijn meer plannen in de maak om voedingsresten zoals aardappelschillen, groente en fruit te verwerken tot veevoer. Wat de minister concreet voorstelt, moet later dit jaar blijken.

Meeste verspilling bij verwerking

In de primaire productie is de omvang van voedselverspilling 463 kiloton (15%) en bij de verwerking en fabricage 1.031 kiloton (37%). Bij de consumptie buitenshuis vindt de minste verspilling plaatst met 83 kiloton (3%), al is dit vertekent door de horecasluiting in 2020. In 2020 is 620 kiloton aan voedsel bedoeld voor menselijke consumptie naar de veevoerindustrie gegaan.

Nieuwe definitie

Wanneer de voedselverspilling wordt bekeken vanuit de voormalige Nederlandse definitie is een daling te zien in de bovengrens van voedselverspilling. In 2019 was de verspilling per bevolkingshoofd tussen de 88-136 kilo. In 2020 is dit 97-123 kilo. Dit komt door een verdere daling van reststromen in natte veevoeders, waardoor er minder volume naar veevoer gaat.

Voor 2020 werd de bandbreedte van voedselverspilling gemeten om zo dubbeltellingen te voorkomen als gevolg van onduidelijkheid over of het materiaal als vermijdbare voedselresten (wel verspilling) of onder onvermijdbare voedselresten (geen verspilling) geclassificeerd moest worden.

Mede-auteur: Lydia van Rooijen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin