Doorgaan naar artikel

Minister: bank moet PAS-melder helpen

Minister Carola Schouten (LNV) staat de pers te woord op het ministerie, voordat zij haar nieuwe aanpak van de stikstofcrisis presenteert. - Foto: ANP/Phil Nijhuis

Minister Carola Schouten (LNV) staat de pers te woord op het ministerie, voordat zij haar nieuwe aanpak van de stikstofcrisis presenteert. - Foto: ANP/Phil Nijhuis

Banken moeten meedenken met zogenoemde PAS-melders, zodat die niet klem komen bij de financiering. Dat zei landbouwminister Carola Schouten bij de presentatie van de stikstofaanpak.

Zij zegt zelf ook alles in het werk te stellen om de onzekerheid voor PAS-melders weg te nemen. “Er is zicht op legalisering, houdt daar ook rekening mee”, zegt de minister tegen de banken.

PAS-melders verkeren in een onzekere situatie omdat hun bedrijf formeel niet voldoet aan de vergunningseisen. De situatie is ontstaan door de rechterlijke uitspraak van vorig jaar over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Bedrijven die onder het PAS konden volstaan met een melding voor hun activiteiten, hebben geen Natuurbeschermingswetvergunning.

Lees ook: Accent op stikstof-innovatie

Minister overweegt banken zekerheid te bieden

De minister wil met de banken in gesprek om hen ervan te doordringen dat PAS-melders niet financieel in de knel mogen raken door de PAS-uitspraak van de rechter. Zij denkt er ook over om banken zekerheid te bieden. “De nood is echt hoog, maar er is zicht op legalisering.”

We moeten eerst stikstofruimte creëren voordat we het kunnen uitgeven

Schouten kon dinsdag 13 oktober geen termijn noemen waarbinnen de situatie rond de PAS-melders is opgelost. “We zijn er echt elke dag mee bezig. Maar het is erg complex. We moeten eerst stikstofruimte creëren voordat we het kunnen uitgeven.”

De minister is nu aan het inventariseren waar de bedrijven precies zitten en hoeveel stikstofdepositie ze veroorzaken. Dan moet op bedrijfsniveau duidelijk worden welke ruimte er nodig is.Dat kan met het nu al werkende stikstofregistratiesysteem, maar als met de wet de stikstofdeken naar beneden wordt gebracht wordt dat gemakkelijker, zegt ze.

Stikstofruimte uit veehouderij inzetten voor PAS-melders

Minister Schouten gaat met de land- en tuinbouw in gesprek om te zien welke mogelijkheden er zijn om de stikstofruimte die de veehouderij vrijspeelt met voorrang in te zetten voor de ‘legalisering’ van de PAS-melders. “Ik wil met de sectoren zelf om tafel om te bekijken hoe zij denken over een oplossing. De belofte die we hebben gedaan, doen we gestand.”

De minister zegt dat ook stikstofruimte uit niet-landbouwsectoren ingezet kan worden voor de PAS-melders.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin