Minister begaan met lot Canadese aardappelteler

13-02-2022 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het had een geweldig jaar moeten worden voor de aardappeltelers op het Canadese eiland Prins Edwardeiland (PEI).

De telers haalden een recordoogst van het land en de marktomstandigheden waren heel gunstig. Wat een feest had het moeten zijn, werd hun grootste nachtmerrie.

De vondst van wratziekte begin november vorig jaar heeft rampzalige gevolgen voor de aardappelsector op Prins Edwardeiland. Vele families zijn er volledig afhankelijk van de aardappel. Van boer tot verpakker, verwerker en verlader; velen verdienen hun kost op het eiland met aardappelen. Ze hadden een geweldig jaar moeten hebben, maar de ontdekking van wratziekte maakt de situatie voor de betrokkenen erg moeilijk.

Telers ondersteunen

De Canadese landbouwminister Marie-Claude Bibeau is erg begaan met het lot van de aardappeltelers op het eiland. De minister benadrukt dat ze alles zal doen om de telers te ondersteunen en de handel te herstellen. “Ik zal niet rusten voordat de Amerikaanse grens weer opengaat voor PEI-aardappelen”, zegt zij.

Afgelopen week boekte Bibeau een klein succesje. Puerto Rico is weer toegankelijk voor tafelaardappelen van het Canadese eiland. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA kan de aardappelstroom naar deze vrijstaat van de VS in de Caribische Zee weer hervat worden omdat het klimaat daar niet geschikt is voor de ontwikkeling van wratziekte. Bovendien is er op dit eiland geen commerciële aardappelteelt.

Voor sommige boeren op Prins Edwardeiland zal de herstelde handel met Puerto Rico verlichting geven. Maar lang niet alle aardappelen van het Canadese eiland kunnen daar naar toe. Voor de overige aardappelen wordt gekeken naar zo veel mogelijk afzet richting voedselbanken, Canadese aardappelverwerkers en andere markten.

Onkostenvergoeding

Het overschot zal moeten worden vernietigd. En voor een deel van de aardappelen zal dat traject nu van start gaan. Voor aardappelen die naar de stort moeten, ontvangen de telers een onkostenvergoeding die op kan lopen tot 8,5 Canadese dollarcent per Amerikaanse pond om de kosten van de vernietiging te compenseren. Omgerekend is dat zo’n 13 cent per kilo.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer