Minister biedt na uitspraak rechter opnieuw excuses aan

Minister Carola Schouten
Minister Carola Schouten

Landbouwminister Carola Schouten heeft na de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de blokkades van melkveebedrijven opnieuw excuses aangeboden.

De rechter sprak dinsdag uit dat de minister een te vergaand besluit heeft genomen door bedrijven die doodgeboren kalveren niet hadden geregistreerd, te blokkeren. De rechter heeft de minister opgedragen opnieuw te beslissen over de kwestie.

Regels verkeerd geïnterpreteerd

“Aan deze uitspraak zal het ministerie van LNV vanzelfsprekend uitvoering geven”, aldus de minister. Zij zegt dat uit de rechterlijke uitspraak blijkt dat het ministerie destijds de regels verkeerd heeft geïnterpreteerd en dat er andere besluiten hadden moeten worden genomen.

“De impact op melkveehouders, die nu ten onrechte geblokkeerd blijken te zijn, is groot geweest en nog steeds”, aldus de minister. “Veel boeren voelden zich weggezet als fraudeur. Ik heb eerder laten weten dat dit nooit mijn intentie is geweest en bied daarvoor mijn excuses aan.”

De uitspraak van het CBb wijst nu uit dat de besluiten anders genomen hadden moeten worden

De minister trekt het boetekleed aan. “De uitspraak van het CBb wijst nu uit dat de besluiten anders genomen hadden moeten worden, en dat trek ik me zeer aan. Om te beoordelen wat de consequenties zijn, zal de uitspraak verder bestudeerd worden. Ik kom daar later op terug.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer