Doorgaan naar artikel

Minister: geen signalen niet delen checks Van Rooi

Hugo de Jonge laat in zijn antwoorden weten dat er geen signalen van coronabesmettingen zijn bij Van Rooi. Daarom ziet de GGD geen reden om een nieuwe steekproef uit te voeren. Foto: ANP

Hugo de Jonge laat in zijn antwoorden weten dat er geen signalen van coronabesmettingen zijn bij Van Rooi. Daarom ziet de GGD geen reden om een nieuwe steekproef uit te voeren. Foto: ANP

Minister Hugo de Jonge heeft geen signalen ontvangen dat slachterij Van Rooi weigert gezondheidsverklaringen te delen met de GGD.

Dat schrijft hij, ook namens minister Carola Schouten (LNV) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), in antwoord op Kamervragen. De Jonge heeft daarom geen reden om aan te nemen dat de gezondheidscontrole aan de poort bij slachterijen niet goed werkt.

Strafrechtelijk onderzoek

Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van berichtgeving van NOS. Daarin stond dat medewerkers van Van Rooi valse gezondheidsverklaringen zouden moeten afleggen en door moesten werken met corona gerelateerde gezondheidsklachten. Kamerlid Frank Wassenberg vroeg de minister het OM te verzoeken strafrechtelijk onderzoek te doen naar de situatie. De Jonge laat weten dat het aan het OM is om te beoordelen of er in de situatie bij Van Rooi sprake is van een verdenking van een strafbaar feit.

De Jonge laat in zijn antwoorden weten dat er geen signalen van coronabesmettingen zijn bij het bedrijf. Daarom ziet de GGD geen reden om een nieuwe steekproef uit te voeren, waar kamerleden Frank Futselaar en Maarten Hijink wel naar vroegen.

Cultuurprobleem in slachtsector

Op de vraag of de minister vindt dat er in de slachtsector een cultuurprobleem is, antwoordt De Jonge dat het huidige slachtsysteem onder druk staat ‘en fraude en misstanden kunnen ontstaan daar waar economische belangen prevaleren boven andere waarden’. Momenteel wordt onderzocht wat de kwetsbaarheden in slachthuizen zijn en welke maatregelen nodig zijn voor een betere borging van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dat onderzoek wordt dit jaar afgerond. Aan de hand daarvan wordt gekeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de maximale bandsnelheid te begrenzen.

Samenwerkingsplatform

Het kabinet richt daarnaast een Samenwerkingsplatform arbeidsmigranten en Covid-19 en een Landelijke Regietafel op, zoals al eerder vermeld als reactie op de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Veiligheidsregio‘s, landelijke inspectiediensten, GGD en het RIVM zijn deelnemers in het samenwerkingsplatform. Doel is een gecoördineerde aanpak om in te grijpen bij (mogelijk) besmettingshaarden. Het samenwerkingsplatform is vanaf 1 september operationeel.

Beheer
WP Admin