Minister moet PAS-boete maar betalen

28-01-2022 | |
Vergaderboer Columnist
Christianne van der Wal, VVD-minister van Stikstof en Natuur. Foto: Herbert Wiggerman
Christianne van der Wal, VVD-minister van Stikstof en Natuur. Foto: Herbert Wiggerman

Minister Van der Wal krijgt een prachtkans met de uitspraak van de Raad van State.

Ze moet de namen van de PAS-melders openbaar maken. Dat betreurt ze. Nou, daar kan ze wat aan doen. Ze wil met boeren in gesprek over stikstof. Daar wordt ze niet met open armen ontvangen. Logisch.

Stikstof onder landbouw

Ik noemde haar al de boerenopruimminister. Zij heeft miljoenen beschikbaar om het stikstofprobleem op te lossen. Dat betekent het verplaatsen en uitkopen van bedrijven. Om ruimte te creëren voor natuur, wegen en woningbouw. Daarom is projectminister Van der Wal ook bij het ministerie van landbouw geplaatst. Dat had ook prima gekund bij milieu of woningbouw. Maar nee, het werd landbouw. Daarmee gaf het nieuwe kabinet aan dat ze vinden dat de problemen met stikstof daar liggen. En dan is er een gemakkelijke Rutte-oplossing: zet er een projectminister op, die de klus moet klaren.

Regel volgde op regel en de ontevredenheid onder boeren nam toe

Dat mag Christianne van der Wal doen. Voor de VVD. Dat lijkt een plus, maar is het niet. Kijk naar het beleid van de jaren onder premier Rutte. We zijn in een steeds dieper dal beland en er werd geen richting gegeven. Regel volgde op regel en de ontevredenheid onder boeren nam toe. Nog nooit waren er zoveel trekkeracties als onder het vorige kabinet. En VVD-er Van der Wal mag het varkentje nu wassen. Dus kunnen we daar weinig goeds van verwachten.

Ik zie milieu en dierenwelzijngroepen al watertandend in de adressen snuffelen

Maar ze heeft een mooie binnenkomer. Dankzij Johan Vollenbroek oordeelde de Raad van State dat de adressen van alle PAS-melders bekend moeten worden gemaakt. Levensgevaarlijk. Ik zie milieu en dierenwelzijngroepen al watertandend in de adressen snuffelen. Als aasgieren kiezen ze een adres, waar ze zich op richten. Altijd prijs, want bij boeren is het bedrijf ook het woonadres. Gevolg: angst en onrust bij de pasmelders, die niets fout hebben gedaan.

Daarom, minister Van der Wal, betaal als het nodig is de dwangsom die de rechter heeft bepaald. Doe dat uit de algemene middelen en leg de uitspraak naast u neer. Ondertussen handhaaft u niet en zorgt er snel voor dat de PAS-melders hun vergunning krijgen.Beheer