Minister niet happig op gesprek Kamer met NVWA-klokkenluiders

Foto: Fotobureau Dijkstra/Cor Salverius
IMG_ANP-358593435

Landbouwminister Carola Schouten vindt het niet nodig dat de LNV-commissie gaat praten met klokkenluiders van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De minister heeft er geen bezwaar tegen dat Kamerleden individueel met klokkenluiders bij de NVWA praten. Maar als de Kamercommissie over de situatie bij de NVWA wil praten, dan is de minister zelf of met haar toestemming de inspecteur-generaal van de NVWA de gesprekspartner, vindt ze.

Graus: klokkenluiders beschermen

Kamerlid Dion Graus (PVV) vroeg tijdens de behandeling van de landbouwbegroting nadrukkelijk aandacht voor de positie van klokkenluiders binnen de NVWA. Volgens hem worden klokkenluiders van de dienst weggepest of ontslagen, ondanks een goede staat van dienst. “Die mensen moeten bescherming krijgen tot wij met ze gesproken hebben”, zegt Graus.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot viel Graus bij en vroeg de minister om de veiligheid van een specifiek aantal mensen te garanderen. De minister vond die vraag te breed. “Ik weet niet waar ik dan garantie op geef.”

Lees ook: Tekortschietend toezicht NVWA risico voor Nederland

De minister vindt dat de Kamer niet gaat over het personeelsbeleid. “Dit zijn vraagstukken die ik met de inspecteur-generaal bespreek, die hoeven we niet hier over te doen”, zegt Schouten. “Alles waar ik me voor inzet, is dat mensen hun werk veilig kunnen doen. Maar een garantie kan ik niet geven. Ik wil dat mensen goed hun werk kunnen doen en daar plezier bij hebben.”

Schouten: meer geld voor NVWA niet de oplossing

SP‘er Frank Futselaar wil dat er meer geld komt voor de NVWA, hij stelt voor om € 20 miljoen extra uit te trekken, voor extra personeel.

De minister zegt dat extra geld niet de oplossing is. Het gaat volgens haar ook naar de manier waarop de NVWA wordt georganiseerd. Daar komt bij dat het lastig om bij voorbeeld extra dierenartsen aan te nemen. Er is internationaal een tekort aan dierenartsen, mede vanwege de brexit, zegt ze.

Lees ook: Kamer kritisch op landbouwbeleid kabinet

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.