Minister Sociale Zaken: ‘Franse student aan het werk in de kas’

14-06 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Bedrijven die kampen met een tekort aan arbeidskrachten, bijvoorbeeld in de tuinbouw of de horeca, kunnen ook overwegen meer Franse en Spaanse jongeren in dienst te nemen.

Dat oppert minister Karien van Gennip van Sociale Zaken in een interview met het AD. Maar de bewindsvrouw voelt ook ‘een grote verantwoordelijkheid voor de één miljoen Nederlanders die nog aan de kant staan’.

Genoeg beschikbare arbeidskrachten

In Europa zijn echter genoeg beschikbare arbeidskrachten te vinden. “Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken”, zegt de minister. “Er werken nu al Spaanse jongeren hier in cafés en restaurants.” Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verduidelijkt overigens dat hier geen beleid wordt gemaakt. Het kabinet gaat het ‘halen’ van Franse en Spaanse arbeidsmigranten ook niet proactief faciliteren.

“Maar als wij als één Europa willen functioneren, moeten wij ons ook zorgen maken over de jeugdwerkloosheid in andere Europese landen”, zegt Van Gennip in het AD. Ze heeft jarenlang zelf in Frankrijk gewerkt. “Mensen binnen Europa mogen hier gewoon komen”, benadrukt ze. Momenteel komen arbeidsmigranten in Nederland vooral uit Oost-Europese landen als Polen.

Medeauteur: Lydia van Rooijen

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer