Minister vraagt banken om meer souplesse bij garantieregeling

Foto: ANP
IMG_ANP-425494113

Banken moeten meer souplesse bieden aan ondernemers die in de knel raken door de coronacrisis en die gebruik willen maken van garantieregelingen van de overheid. Dat stelt landbouwminister Carola Schouten.

In het debat met de Tweede Kamer over de landbouwbegroting refereerde de minister aan een gesprek dat ze vorige week had met kalverhouders, voor wie de markt helemaal is ingezakt.

Signalen dat bedrijven moeilijkheden ervaren

Er zijn verschillende regelingen, zoals de Borgstelling MKB-Landbouwkredieten, waarvan ondernemers gebruik kunnen maken. Zij moeten daarvoor bij hun bank terecht kunnen. De minister zegt signalen te krijgen dat bedrijven moeilijkheden ervaren als ze proberen van de regeling gebruik te maken om acute liquiditeitsproblemen op te lossen. “Ik reken op de banken”, zei de minister, die daaraan toevoegde dat ze de banken ook op hun verantwoordelijkheid zal aanspreken. “Als wij een regeling maken, reken ik erop dat zij die ook aanbieden en dat ze dat doen in de wetenschap dat wij als overheid garantstaan. Niet dat men dan zegt: ‘u kunt wel een lening krijgen, maar dan zult u meteen de eerste maand een terugbetaling moeten doen’. Want dat kunnen ze nu net precies niet.” De minister zegt dat de banken dan in theorie wel de overheidsregeling hebben aangeboden, “maar dan doet het in de praktijk niets”.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.