Ministerie erkent telersorganisatie POC

26-08-2020 | |
POC-voorzitter Keimpe van der Heide is blij met de erkenning. Foto: Roel Dijkstra
POC-voorzitter Keimpe van der Heide is blij met de erkenning. Foto: Roel Dijkstra

Het ministerie van landbouw heeft de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) een officiële erkenning gegeven.

De POC gaat nu werk maken van de ledenwerving. Inmiddels hebben zo’n honderd aardappeltelers zich aangesloten. De POC is een initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, maar komt los te staan van de vakbond.

Positie aardappelteler versterken in de markt

POC-voorzitter Keimpe van der Heide is blij met de erkenning. “Zonder erkenning zijn de mogelijkheden beperkt om invloed uit te oefenen op de markt. Dan mag je maar 5% tot hooguit 10% van de markt organiseren. In het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU is de Omnibus-regeling opgenomen. Daardoor geldt die beperking niet voor een erkende producentenorganisatie. De POC mag het aardappelaanbod reguleren zonder dat we in aanvaring komen met de regels voor de mededinging.

De enige voorwaarde is dat we de concurrentie niet helemaal mogen uitsluiten. De erkenning geeft ons veel meer mogelijkheden om de positie van de aardappelteler in de markt te versterken. Na de aardappeloogst gaan we hard aan de slag met de ledenwerving.”

In iedere lidstaat kunnen POC’s worden gevormd, zegt Van der Heide. “Dan mag je op Europees niveau een overkoepelende organisatie vormen. Dat is het toekomstperspectief omdat regulering van de aardappelmarkt op Noordwest-Europees niveau moet plaatsvinden, wil het effectief zijn. De ervaringen in Noord-Amerika met de United Potato Growers of America is dat een producentenorganisatie 25 tot 30% van het aanbod moet kunnen bundelen om wat voor elkaar te krijgen.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer