Doorgaan naar artikel

Ministerie test true pricing in overheidskantine

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat samen met cateraar ISS Nederland producten aanbieden met een ‘echte prijs’ in de bedrijfskantines van het ministerie.

Nieuws
Food
true pricing in overheidskantine premium

Opbouw true price van paprika's. Foto: True Price Foundation

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat samen met cateraar ISS Nederland producten aanbieden met een ‘echte prijs’ in de bedrijfskantines van het ministerie.

In samenwerking met The True Price Foundation zijn vijftien producten uit het cateringassortiment voorzien van hun echte prijs. Hierin zijn de ‘verborgen kosten’ zoals kinderarbeid, onderbetaling, landgebruik en CO2-uitstoot opgenomen in de prijs. Het ministerie neemt deel aan de pilot True Price.

Verduurzamen van overheidskantine

De Rijksoverheid is bezig met het verduurzamen van de kantines en onderzoekt de mogelijkheden van het aanbieden van voedingsmiddelen tegen hun echte prijs. Het betalen van de echte prijs is vrijwillig en wordt aan het einde van de pilot verdeeld over twee goede doelen. De duur van de pilot is niet bekend.

Het kabinet ziet de eigen inkoop als een belangrijke hefboom voor duurzaamheid. In 2022 is het Strategisch Categorieplan Consumptieve Dienstverlening gepubliceerd. Hierin staat dat de overheid partijen kiest die circulaire principes toepassen of daar naar streven, duurzame verpakkingen gebruiken en reststromen hergebruiken. Ook om de biologische consumptie te verhogen, zet het Rijk in op het verhogen van de eigen biologische inkoop.

Onlangs verscheen een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarin staat dat er voorlopig nog geen minimumeis zal komen voor het aandeel biologisch in de overheidskantines. Er komen geen directe maatregelen wat betreft de inkoop vanwege de grote prijsstijgingen.

Lees ook: Steeds meer beweging in true pricing in Nederland

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin