Ministers willen niet tornen aan stikstofmiljarden voor landbouw

25-08 | |
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en haar collega Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tijdens een bezoek aan een boerenbedrijf op 22 augustus. - Foto: ANP
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en haar collega Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) tijdens een bezoek aan een boerenbedrijf op 22 augustus. - Foto: ANP

Geld uit het zogeheten stikstoffonds wordt niet gebruikt voor andere doeleinden dan de landbouwtransitie, als het aan ministers Van der Wal en Staghouwer ligt.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Henk Staghouwer (Landbouw) gaan er niet van uit dat geld uit het stikstoffonds, waarin miljarden zijn gereserveerd voor de overgang naar een nieuw landbouwsysteem, voor andere doelen wordt gebruikt. Er zijn heldere afspraken over gemaakt, die volgens hen overeind staan.

Ruimharig fonds ‘rechtvaardig’

Volgens Van der Wal is het rechtvaardig dat het kabinet een ruimhartig fonds heeft opgezet om maatregelen te kunnen treffen op het gebied van stikstof, water en klimaat. “Wat mij betreft gaan we daar niet aan tornen. Het is echt een enorme opgave. We hebben het decennialang laten liggen en dit is het moment om door te pakken, ook voor een nieuwe toekomst van de agrarische sector”, zei Van der Wal voorafgaand aan overleg over de begroting. Als er wel op het fonds beknibbeld wordt, zal dat volgens haar grote gevolgen kunnen hebben.

Ook Staghouwer wees erop dat er een aantal stevige opgaven ligt. “Er zijn heldere afspraken over het fonds. Dat is de situatie van dit moment”, aldus de bewindsman.

Rijksbegroting

Het kabinet is druk bezig om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. Daarmee ziet het zich gesteld voor een groot aantal problemen, zoals de oplopende kosten voor energie en levensonderhoud waardoor vooral lagere inkomensgroepen in de problemen komen. De stukken moeten nog deze maand bij de Raad van State liggen, waarna het kabinet de plannen zal presenteren tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

Van der Wal is niet zo onder de indruk van de verwarring die bij provincies heerst over de stikstofplannen. De provincies wijzen erop dat er snel helderheid moet komen, omdat het anders lastig wordt voor ze om in juli volgend jaar hun stikstofplannen klaar te hebben. De minister zegt dat ze veel contact heeft met de provincies en dat het wel meevalt met de onduidelijkheid. “Het coalitieakkoord staat, maar we wachten de gesprekken van Johan Remkes met de agrarische sector af.”

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer