Doorgaan naar artikel

Misleidende informatie tegengaan bij plantaardig product

De Britse reclamewaakhond ASA tikte supermarkt Tesco op de vingers voor het naar buiten brengen van misleidende informatie.

Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

De Britse reclamewaakhond ASA tikte supermarkt Tesco op de vingers voor het naar buiten brengen van misleidende informatie.

De supermarkt stelde dat het eten van zijn plantaardige burgers beter voor het milieu was dan het eten van de vleesequivalenten. Tesco kon deze stelling volgens de waakhond niet onderbouwen. Die zei dat een dergelijke stelling gebaseerd moet zijn op een volledige levenscyclusanalyse van een product. Die had Tesco niet. “Plantaardige producten kunnen een combinatie van ingrediënten bevatten die onderworpen zijn aan ingewikkelde productieprocessen”, zegt ASA. Die processen kunnen ervoor zorgen dat ze niet per definitie duurzamer zijn dan onbewerkte plantaardige producten of de vleesproducten, stelt de waakhond. Tesco kan dus niet zonder meer stellen dat hun plantaardige producten duurzamer zijn.

Lees ook: Tesco gaat te ver met klimaatclaims veganburgers

Beyond Meat

De Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat werd eerder deze week door een concurrent op de vingers getikt. Don Lee Farms, dat eveneens vleesvervangers produceert, vindt dat Beyond Meat misleidende informatie overbrengt naar consumenten over de ingrediënten en het eiwitgehalte in de vleesvervangers. Don Lee Farms spande daarom een rechtszaak aan tegen zijn concurrent, waarmee het overigens al in conflict lag over een andere zaak. Dit heeft wat weg van het zetten van een hak door Don Lee Farms. Maar als deze producent in het gelijk wordt gesteld en beslist wordt dat Beyond Meat onjuiste informatie naar buiten brengt, dan heeft dat een corrigerende werking op de hele plantaardige voedingssector.

Nu de aandacht voor plantaardige producten, vlees- en zuivelvervangers en een duurzamer eetpatroon groot is, is het makkelijk voor bedrijven om daar op mee te liften. Een uitspraak als ‘beter voor het milieu’ is makkelijk gedaan en zal consumenten aanspreken. Claims van bedrijven moeten echter wel kloppen en onderbouwd zijn met de juiste gegevens. Het is daarom belangrijk dat het niet zonder gevolgen blijft wanneer bedrijven misleidende of ongefundeerde informatie naar buiten brengen. De consument moet hiertegen beschermd worden en oneerlijke concurrentie moet worden tegengegaan.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin