Doorgaan naar artikel

MKB NL vindt afwijzen mkb-bank onbegrijpelijk

Er komt voorlopig geen nieuwe bank speciaal gericht op het MKB.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is de oprichting van een zogenoemde MKB-bank niet aan de orde. Foto: ANP

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is de oprichting van een zogenoemde MKB-bank niet aan de orde. Foto: ANP

Er komt voorlopig geen nieuwe bank speciaal gericht op het mkb.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is de oprichting van een zogenoemde mkb-bank niet aan de orde. MKB Nederland is zwaar teleurgesteld en noemt de afwijzing ‘onbegrijpelijk’.

Voldoende alternatieven

Keijzer reageert met haar Kamerbrief op een kamerbreed aangenomen motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en anderen over onderzoek naar onder meer een mkb-bank. Er zijn volgens Keijzer voldoende alternatieven en initiatieven in volle gang. Een aparte bank is een te zwaar middel en zou marktverstorend zijn. Ze verwijst naar een studie die is gemaakt over opties voor financiering van het mkb.
Bij de beoordeling van kredietaanvragen wordt het hebben van voldoende kasstroom steeds belangrijker voor banken mede door druk van toezichthouders. Dat geldt voor mkb-bedrijven, maar ook voor bedrijven in de land- en tuinbouw.

Volksbank voor MKB

MKB Nederland pleit al jaren voor een bank gericht op kleinere bedrijven. Ondernemers die voor een relatief klein krediet bij een bank aankloppen, ondervinden dat het vaak lastig is. Onder meer door strenge eisen en toezicht waar de grootbanken mee van doen hebben. Die eisen maken kleine kredieten vanuit de bank gezien relatief duur. Voorzitter Jacco Vonhof verwijst naar plannen om de Volksbank om te vormen naar een mkb-bank die de belangenorganisatie drie jaar geleden lanceerde.

Vonhof wijst er in een verklaring op dat de overheid de Volksbank niet moet verkopen, maar juist versterken met een kapitaalinjectie en in te richten voor het financieren van kleinere bedrijven.

Geen marktverstoring

Volgens Vonhof zou met een aparte bank juist in een keer een grote stap gezet kunnen worden. ‘Er worden steeds heel kleine stapjes gezet, maar per saldo zijn ondernemers er nog weinig mee opgeschoten’. Marktverstoring is volgens de voorzitter al nooit aan de orde, juist omdat het gaat om financieringen en een deel van de markt waar grootbanken niet happig op zijn. Volgens MKB NL zou een nieuwe bank juist goed zijn voor de diversiteit van het bankenlandschap waar nu enkele spelers een dominante rol spelen.

Een van de huidige Nederlandse grootbanken is ING, de bank die is voorgekomen uit een fusie van de Nederlandse Middenstandsbank (NMB) en de Postbank ruim dertig jaar geleden.

Alternatief krediet duur

De financiering van bedrijven is het afgelopen jaar extra actueel geworden door corona. Diverse steunregelingen hebben in ieder geval voor een deel van de door lockdowns getroffen bedrijven acute problemen voorkomen of in ieder geval uitgesteld. Maar uitgestelde aflossingen moeten op enig moment toch betaald worden, soms terwijl de afzetmarkt sterk is veranderd.

Eerder deze maand verscheen al een onderzoek van de AFM over alternatieve kredieten. Volgens de toezichthouder zijn alternatieven voor bankfinanciering vaak duur en bovendien risicovol voor de betreffende ondernemers.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin