MOB: 50 rechtszaken tegen Brabantse PAS-melders

24-08-2021 | Laatste update op 08-11 | |
MOB stelt dat het vaak onduidelijk is welke emissies in werkelijkheid optreden. - Foto: Martijn ter Horst
MOB stelt dat het vaak onduidelijk is welke emissies in werkelijkheid optreden. - Foto: Martijn ter Horst

Mobilisation for the Environment (MOB) en de vereniging Leefmilieu gaan in Noord-Brabant 50 nieuwe procedures starten tegen PAS-melders. Het gaat vooral om veehouderijbedrijven.

De Brabantse zaken zijn een nieuwe stap in de reeks rechtszaken die de organisaties aanspannen tegen de stikstofaanpak van de overheid. Eerder spanden de organisaties ook al in Friesland, Overijssel en Gelderland rechtszaken aan. MOB en vereniging Leefmilieu zijn het niet eens met de werkwijze om de veehouderijbedrijven, die zijn uitgebreid met behulp van een PAS-melding, te legaliseren door te salderen met bedrijven waar de stikstofuitstoot daalt. De bedrijven waren legaal, maar de stikstofuitspraak van de Raad van State zette hier een streep door. Door te salderen wil de overheid de bedrijven legaliseren zonder dat de totale stikstofuitstoot toe neemt. MOB en Leefmilieu zijn het niet eens met de werkwijze. “Op basis van valse rekensommen dreigt een grote toename van stikstof te worden toegestaan”, stelt raadsman Valentijn Wösten van de organisaties.

MOB stelt dat het vaak onduidelijk is welke emissies in werkelijkheid optreden. “Bovendien staan de provincies toe dat met vergunde maar nooit gerealiseerde emissies mag worden gesaldeerd”, aldus MOB. Ze vrezen, mede op basis van onderzoek van WUR en EenVandaag, dat door gebruik van deze latente ruimte de stikstofemissies nog aanzienlijk zullen stijgen.

Verhandelbaarheid emissieruimte

De organisaties hebben een fundamenteel bezwaar tegen de verhandelbaarheid van emissieruimte. “De stikstofhandel brengt misschien aardig wat geld in het laatje voor de stoppende boeren, maar het is een ramp voor de blijvers. De kosten om te kunnen blijven boeren, lopen daardoor verder op, terwijl de verdiensten in de agrarische sector maar matig zijn. Het Rijk doet er beter aan om flink over de brug te komen voor boeren die willen stoppen en stikstofhandel te verbieden. Zij zijn door het wanbeleid van de regering in de afgelopen decennia in de problemen gekomen, nu moet de regering ook maar de portemonnee trekken om hen uit te kopen”, vindt voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer