MOB en FDF beide tegen extern salderen

21-09-2020 | Laatste update op 08-11 | |
Tijdens het boerenprotest bij het RIVM in Bilthoven sprak MOB-voorzitter Johan Vollebroek de protesterende boeren toe. - Foto: Ton Kastermans
Tijdens het boerenprotest bij het RIVM in Bilthoven sprak MOB-voorzitter Johan Vollenbroek de protesterende boeren toe. - Foto: Ton Kastermans

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) en de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) zijn beide tegen extern salderen. FDF heeft voorgesteld gezamenlijk ten strijde te trekken. Voor MOB is het de vraag of de argumenten van FDF wel hout snijden.

Vorige week werd duidelijk dat FDF vindt dat extern salderen in strijd is met de Europese regels voor de nationale emissieplafonds voor stikstofoxiden en ammoniak. Volgens FDF verbieden die regels (NEC-richtlijn) het uitruilen van de ene vervuilende stof (ammoniak) met de andere vervuilende stof (stikstofoxiden). FDF heeft de provincies laten weten zo nodig de juridische weg te kiezen om extern salderen binnen provincies tegen te gaan. Daarbij gaat het FDF vooral om extern salderen tussen de landbouw en de industrie. Extern salderen binnen de landbouw zou in de visie van FDF wel mogelijk zijn.

Extern salderen binnen landbouw

MOB kijkt daar anders tegenaan. De milieuorganisatie vindt dat extern salderen sowieso strijdig is met de regels, binnen en buiten de landbouw. Een vergunning levert nog geen recht op om stikstof te verkopen, zegt MOB.

De milieuorganisatie kan ook de redenering van FDF niet volgen dat de NEC-richtlijn extern salderen zou verbieden. MOB heeft kort geleden een verzoek van FDF gehad om samen op te trekken om extern salderen te blokkeren met een beroep op Europese wetgeving. MOB zegt daarover: “FDF wil alleen extern salderen binnen de agrarische sector maar niet er buiten. Met andere woorden: er moet volgens FDF een groot scherm komen rond de landbouw dat ‘ammoniakrechten’ binnen de landbouw houdt. Hoe FDF wil betogen dat externe saldering binnen de sector niet in strijd is met Europese wetgeving en waarom externe saldering buiten de sector wel daarmee in strijd is, blijft nog wel even een dingetje.”

Melder in de kou laten staan

Volgens de milieuorganisatie gaat extern salderen (ook) ten koste van de PAS-melders en de bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben uitgebreid zonder daarvoor een natuurvergunning te hebben aangevraagd – omdat ze daarvoor op grond van het PAS werden vrijgesteld. MOB stelt dat PAS-melders gezamenlijk een stikstofneerslag veroorzaken van ruim 10 mol stikstof per hectare per jaar. “Door nu externe saldering toe te staan, wordt de positie van de melders er aanzienlijk zwakker op. (…) Kortom: door het toestaan van externe saldering laat het kabinet alle ruim 3.000 melders lelijk in de kou staan en in feite laat het kabinet ze gewoon vallen.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer