MOB wil veevoermaatregel van tafel

17-07-2020 | Laatste update op 08-11 | |
MOB-voorzitter Johan Vollenbroek. - Foto: Van Assendelft Fotografie
MOB-voorzitter Johan Vollenbroek. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) roept het kabinet op om de veevoermaatregel van landbouwminister Carola Schouten niet per 1 september te laten ingaan.

Minder eiwit in het voer, zoals de minister wil, helpt wel degelijk om de stikstofuitstoot te verminderen, maar de boeren zijn overvallen door de maatregel. Ook is onduidelijk waarom de boeren moeten opdraaien voor stikstofruimte voor de bouw van wegen en woningen, aldus MOB-voorman Johan Vollenbroek.

Een betere oplossing is wat Vollenbroek betreft het sluiten van de Amercentrale, een energiecentrale in Brabant. ‘Dan kunnen de boeren woensdag thuis blijven’, schrijft MOB.

MOB: boeren protesteren terecht

“De kwestie is gepolariseerd, de standpunten worden steeds harder. De boeren protesteren terecht”, zei Vollenbroek vrijdag 17 juli. Het kabinet kan beter de Amercentrale sluiten als er direct stikstofruimte nodig is voor de bouw. Dat levert 2,5 maal meer emissiereductie op dan de voermaatregel, vindt MOB. De organisatie strijdt al jaren tegen de centrale, die biomassa verstookt.

Volgens Vollenbroek moeten boeren op termijn wel permanent minder eiwit in het voer gaan gebruiken. Maar de politiek moet daarnaast op Europese schaal naar oplossingen buiten de agrarische sector kijken. “Het kabinet faalt nu volledig met het oplossen van de stikstofcrisis”, aldus Vollenbroek.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer