Doorgaan naar artikel

Eerste mobiele zonnepark op akkerbouwbedrijf

Landbouwminister Henk Staghouwer verrichte de officiële openingshandeling op het bedrijf in Oude Tonge. Foto: ANP premium

Landbouwminister Henk Staghouwer verrichte de officiële openingshandeling op het bedrijf in Oude Tonge. Foto: ANP

Op het akkerbouw- en bloembollenbedrijf Dogterom in Oude Tonge op Goeree-Overflakkee is woensdag officieel het eerste mobiele zonnepark in gebruik genomen.

Landbouwminister Henk Staghouwer verrichte de officiële openingshandeling. Het bedrijf van Dogterom (twee broers Paul en Jacob-Jan en hun beide zonen Ivan en Jasper) bestaat uit twee takken: een akkerbouwdeel met 180 hectare akkerbouw en 100 hectare tulpen. Het mobiele zonnepark bestaat uit een beweegbare en verplaatsbare installatie met maximaal 672 panelen(168 panelen per verrijdbare wagen). De energie-opbrengst wordt geschat op 200.000 kWh per jaar.

Zelfvoorzienend op energiegebied

Het bedrijf gebruikt waterstof als energiedrager. Het doel is om het bedrijf geheel zelfvoorzienend te maken op energiegebied. Daarvoor zijn er niet alleen verrijdbare zonnepanelen. Ook de bedrijfsgebouwen zijn voorzien van zonnepanelen. Het bedrijf minimaliseert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Een zeer interessante innovatie, en een manier waarop de landbouw meegaat in de verduurzaming en de omslag naar toekomstgerichte landbouw

Landbouwminister Staghouwer benadrukte bij de opening dat het gaat om een ‘zeer interessante innovatie, en een manier waarop de landbouw meegaat in de verduurzaming en de omslag naar toekomstgerichte landbouw’.

Het bedrijf zelf stelt op de eigen website ‘zo duurzaam mogelijk kwalitatief hoogwaardig voedsel en bloembollen te willen produceren’. Het bedrijf stelt ‘een goede rentmeester te willen zijn op het stukje aarde wat ons is toevertrouwd’.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin