Doorgaan naar artikel

Moederbedrijf Thuisbezorgd draait ongekend verlies

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ziet de omzet verder stijgen naar € 5,3 miljard.

Just Eat Takeaway heeft geen specifieke cijfers bekendgemaakt over Nederland, maar zegt wel dat de Noord-Europese markt snel groeit en winstgevend zal worden .Foto: ANP premium

Just Eat Takeaway heeft geen specifieke cijfers bekendgemaakt over Nederland, maar zegt wel dat de Noord-Europese markt snel groeit en winstgevend zal worden .Foto: ANP

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ziet de omzet verder stijgen naar € 5,3 miljard, maar draait onderaan de streep nog steeds een verlies van € 1 miljard.

Dat blijkt uit gepubliceerde jaarcijfers over 2021. De omzet van het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl is met een derde gestegen in vergelijking met 2020. Ook het aantal bestellingen nam toe met 33%, van 816 miljoen naar 1,1 miljard.

Vele investeringen

Volgens Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen gaat het bedrijf nu in snel tempo winstgevend worden. In 2020 was het verlies nog € 151 miljoen, maar in het afgelopen jaar is dat opgelopen tot ruim € 1 miljard. Dat komt door de vele investeringen die het Brits-Nederlandse bedrijf heeft gedaan. Het kocht de Amerikaanse branchegenoot Grubhub voor € 6,5 miljard, tot grote onvrede van meerdere grote aandeelhouders. Ook het Slowaakse bedrijf Birsto.sk werd overgenomen voor ongeveer € 50 miljoen. Groen bestempelde 2021 eerder al als een piekjaar in verliezen.

Noord-Europa winstgevend

Het bedrijf heeft geen specifieke cijfers bekendgemaakt over Nederland, maar zegt wel dat de Noord-Europese markt snel groeit en winstgevend zal worden. In totaal werden er 296 miljoen maaltijden bezorgd en groeide de omzet met 43% naar € 1,1 miljard. Dit werd gedreven door de toename van bestellingen, maar ook door verhoging van bezorgkosten en er werden meer bestellingen door Just Eat Takeaway zelf bezorgd. Eerder werd het overgrote deel van de bestellingen geleverd door partners van het platform. De keerzijde hiervan is dat er ook meer kosten verbonden zijn aan het zelf bezorgen van maaltijden.

Terugtrekken uit Noorwegen en Portugal

Na de vele en snelle uitbreidingen van Just Eat Takeaway heeft het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt dat het zich terugtrekt uit Noorwegen en Portugal. De maaltijdbezorger maakt op jaarbasis € 10 miljoen verlies en had naar eigen zeggen een verwaarloosbaar aantal bestellingen.

634.000 restaurants aangesloten

In 2019 fuseerde het Nederlandse Takeaway met het Britse Just Eat. Het bedrijf faciliteert een platform voor aangesloten restaurants waarop die restaurants hun gerechten kunnen aanbieden. Op het platform zijn nu 634.000 restaurants aangesloten. Hoewel de maaltijdbezorger een fors verlies draaide vorig jaar, zijn investeerders tevreden. Just Eat Takeaway won 1,5% na de presentatie van de cijfers.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin