Moeizame afzet remt varkensmarkt

04-03-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Al een aantal weken klagen slachterijen over de moeizame vleesafzet. En toch steeg de varkensprijs week op week doordat het aanbod van slachtrijpe dieren met name in Duitsland beperkt is. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Hoewel varkensvakbond ISN nog steeds spreekt over een krap aanbod en slachterijen die speuren naar varkens om hun haken vol te krijgen, zijn er ook andere signalen. Zo wist internetbeurs Teleporc op de dinsdagveiling deze week geen prijsverhoging meer te boeken. De gemiddelde veilingprijs muteerde onveranderd op € 2,11 per kilo. En waar de producentenkant graag nog een prijsstijging van 3 tot 5 cent had gezien, gaven de grote slachterijen daar deze week geen ruimte voor. Zowel de Vereinigungspreis, als die van slachterijen Tönnies en Vion GmbH maken een pas op de plaats bij € 2,02 per kilo.

Nederlandse noteringen plussen

De Nederlandse noteringen plussen deze week nog wel. De DCA Beursprijs 2.0 boekt € 0,05 bij en komt daarmee op € 1,92 per kilo. Vion verhoogt inclusief btw met hetzelfde bedrag naar € 2,05 per kilo. Exclusief btw komt de notering van het vleesconcern daarmee op € 1,88 per kilo. Ook Van Rooi Meat en Compaxo verhogen met een stuiver naar € 1,84 per kilo.

Vrieshuizen lopen vol

De export naar Azië is verstoord door de aanpak van het coronavirus, waardoor de vrieshuizen vol lopen. Dit verhoogt de kosten. Vrieshuizen vragen meer geld voor hun diensten. Er wordt gesproken over kostenstijgingen van 10%. Datzelfde geldt voor de transportkosten. Door gebrek aan vriescontainers en minder retourvracht zijn de transportkosten naar Azië volgens exporteurs bijna verdubbeld.

Afzet naar China verbetert

Lichtpunt is wel dat de afzet naar China langzaamaan begint te verbeteren. De logistiek komt steeds beter op gang en de consumptie stijgt weer. Deze week gaan de weekmarkten waar vlees te koop is weer open. Toch gaan de verbeteringen volgens exporteurs nog langzaam. Ze verwachten nog 4 of 5 weken last te houden van de vertragingsslag die door de coronaperikelen in China is ontstaan.

Situatie Korea verslechtert

En daar komt een zorgenpunt bij. Waar de situatie in China verbetert, verslechtert die in Korea. Ook daar verstoort de Corona-aanpak de logistiek en consumptie. Korea is een grote afnemer van buiken. Dat is een specifiek product, dat ook niet eenvoudig elders onder te brengen is. Daarom baren de ontwikkelingen daar de exporteurs wel zorgen.

Volumedruk

Door de volle vrieshuizen vriezen slachterijen vooral bijproducten als koppen en poten in. De vleesdelen in het been, de edelere delen, worden niet meer weggezet voor de overzeese export, maar op de Europese markt gebracht. Daar stijgen de mutaties wel, vleesonderdelen plussen ook deze week weer, maar volgens niet genoeg om de stijging van de varkensprijs goed te maken. Vooral de volumedruk speelt daarbij parten. Zodra slachterijen gaan drukken om het volume kwijt te worden, ontstaat prijsdruk. Deze druk wint het nu van het beperkte aanbod. Stabilisatie van de prijs ligt daarbij voor de hand.

Prognose: stabilisatie van de prijs

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer