Moeizame week voor blankvleesmarkt

Vanaf april zijn minder kalveren opgezet en hebben integraties stallen langer leeg gelaten. Dat kleinere aanbod wordt nu merkbaar door minder slachtrijpe blankvleeskalveren.

Afgelopen week was het effect nog nauwelijks merkbaar. Het was voor slachterijen nog lastiger het kalfsvlees weg te zetten. Dat betekent ook dat kalveren nog worden doorgeschoven om de druk op de slachterijen te verlagen. Er is nauwelijks vraag vanuit het buitenland naar kalfsvlees, dus al het vlees dat boven de markt hangt, komt in vrieshuizen te liggen. Maar ook daar is de ruimte beperkt.

Schade beperken

Er ontstaan wat verschillen in opbrengstprijzen voor blank kalfsvlees. Dat is terug te vinden in een lagere minimumprijs van € 3,90 per kilo. De maximumprijs blijft op € 4,04. In de komende weken gaat het duidelijk worden of de slachterijen het kleinere aanbod passend kunnen krijgen bij de kleinere vraag. Normaal gesproken zouden ze beginnen met slachten voor de feestdagen in december. Nu is het zaak om de schade van de tweede golf zoveel mogelijk te beperken.
Prognose: prijsdruk houdt aan.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.