Moeizamere handel lammeren

26-01 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De handel in schapen loopt iets stroever dan de voorgaande weken.

Op de veemarkt in Leeuwarden werden 1.103 dieren aangevoerd, dat zijn er 93 meer dan op de marktdag een week eerder. De minimumprijzen van de lammeren zijn naar beneden bijgesteld. Een ram zwaarder dan 25 kilo brengt € 115 tot € 140 per dier op.

Groter aanbod, kleinere vraag

Het aanbod is wat groter. Door de natte omstandigheden worden dieren sneller omgeweid, of verkocht. Dat geeft aanbodsdruk. De vraag naar lamsvlees is ook rustiger. Consumenten zijn in terughoudend met kopen van lamsvlees, waardoor inkopers minder schapenvlees nodig hebben. Handelaren verwachten dat de lammerprijzen door deze combinatie van factoren de komende weken wat onder druk komen te staan. Richting maart neemt traditioneel de vraag weer toe en zijn weer oplopende prijzen te verwachten. Bijkomende factor is het uitblijven van Engelse lammeren. De invoer van karkassen verloopt goed, maar het importeren van levende dieren is sinds de Brexit heel lastig geworden. Voor de komende weken staat de handel net als deze week onder druk en kunnen prijzen voor lammeren zelfs nog wat verder zakken.

Prognose: prijzen onder druk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.