Moeizamere prijzen vloeibaar zuivel

25-11-2021 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

In de vloeibare zuivel ontspant de markt wat. De roomprijs begon met lagere prijzen aan het begin van de week. Later trok het toch weer iets aan en ligt de prijs tussen € 6,80 en € 6,90 per kilo.

De vraag naar boter voor korte termijn zakt weg en de roomvolumes worden enigszins groter, waardoor de boterprijs wat zakt. De prijs van mageremelkconcentraat loopt iets terug. In Frankrijk ligt de prijs rond € 3 en in Duitsland rond de € 3,10 per kilo. De verwachting is dat deze nog iets zakt.

Langzaam meer melk

De melkproductie lijkt het diepste punt bereikt te hebben. De spotprijs voor rauwe melk blijft schommelen rond 53 cent per kilo. Arla heeft de voorschotmelkprijs december met maar liefst 3 cent verhoogd en zet stevig in. Volgt FrieslandCampina het voorbeeld volgende week, dan komt de garantieprijs dicht bij 45 cent per kilo.

Na de teleurstelling door een kleinere prijsstijging dan verwacht op de GDT, pakte de Algerijnse Onil-tender voor Europa ook al niet onverdeeld positief uit. Polen heeft een flink deel van het tender mageremelkpoeder ingevuld voor € 3.200 per ton. Turkije en de Verenigde Staten delen mee in de vreugde. Voor vollemelkpoeder kwam er aanbod uit Zuid-Amerika, gunstig geprijsd door de zwakke valuta daar. De vraag naar poeders is heel rustig, iedereen lijkt op korte termijn te zijn voorzien.

De kaasmarkt blijft vast. De prijs voor Goudse kaas blijft stabiel op € 4,05 per kilo. Het aanbod blijft terughoudend. Echter valt de export van kaas terug. Dit wordt nu nog opgenomen door de vraag in Europa zelf. Hoe dit in het eerste kwartaal ontwikkelt, is lastig in te schatten en hangt af van de beschikbaarheid en de vraagontwikkeling, die doorgaans in januari toch wat terugvalt.

Prognose: vloeibaar onder druk, vast prijshoudend.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer