Moeten we nog produceren voor de export? Ja!

01-06 | |
Schoonvelde
Henk Schoonvelde Melkveehouder
"Ik denk dat wij als landbouw duidelijker moeten maken hoe het voedselsysteem functioneert", aldus columnist Henk Schoonvelde. - Foto: Canva
"Ik denk dat wij als landbouw duidelijker moeten maken hoe het voedselsysteem functioneert", aldus columnist Henk Schoonvelde. - Foto: Canva

Een denk ik wel herkenbare setting op een verjaardag bij een familielid. De in de stad wonende gepensioneerde schoonvader komt met de stelling dat wij in Nederland geen voedsel meer moeten produceren voor de export.

Voedsel is te goedkoop volgens hem, supermarkten moeten hun koers wijzigen. Gemakkelijk gezegd door zo’n man van de gouden generatie, wonend in een huis met tonnen overwaarde. Ondertussen staat zijn Franse Peugeot op de oprit en de rode wijn klaar voor consumptie.

We zien allemaal wat relatieve schaarste doet met de prijzen

Ik denk dat wij als landbouw duidelijker moeten maken hoe het voedselsysteem functioneert en in elkaar zit. Een kort door de bocht antwoord van mij tijdens dergelijke settingen tegenwoordig is: dat is goed, we exporteren geen voedsel meer, maar dan importeren we ook helemaal niks meer. Ik durf iedereen op een briefje te geven dat we binnen enkele weken te maken krijgen met totale maatschappelijke ontwrichting. Ik vermoed dat ik gepensioneerd eindig met een Ferrari voor de deur, zonder import van voedsel zal totale schaarste optreden aan gezond en vooral gevarieerd voedsel. In de huidige tijd zien we allemaal wat relatieve schaarste al doet met de prijzen.

Ik denk dat er een schone taak ligt voor onze belangbehartigers om de burger bij te brengen hoe intelligent en ook kwetsbaar ons voedselsysteem is. Een ook de waarom: waarom is het systeem zoals het nu is.

Natuur en landbouw

Het systeem is super, iets om trots op te zijn. En het mooie is, het kan altijd beter. Laat dat de uitgangssituatie zijn. Niet die verrotte polarisatie waar wij nu in zitten. Laten we eerlijk zijn: de trekkeracties, moeten we er trots op zijn? Nee, maar wat blijft er binnen de polarisatie over om je gevoel te uiten? Vandaag lees ik op Twitter en tweetje van de D66 dat het huidige landbouwsysteem failliet is. Onlangs oreerde zetbaas minister Van der Wal – die moet zorgen dat D66 binnenboord blijft, zodat Rutte de langst zittende premier wordt – nog dat de natuur in erbarmelijke staat is door de landbouw.

Zo creëren we geen startpunt om naar de toekomst te kijken. Jammer, ik zie zoveel mogelijkheden om te kunnen verbeteren, ik krijg als boer daar gewoon zin in. Laten we gaan werken aan innovatie, herverkaveling, verdienmodellen, betere wetgevingen en dialoog.Beheer