Mogelijk Duitse opslagregeling varkensvlees

27-11-2020 | |
In Duitsland zitten de varkensstallen propvol. - Foto: ISN/Timo Jaworr
In Duitsland zitten de varkensstallen propvol.

De Duitse regering overweegt vanaf half januari 2021 een opslagregeling voor varkensvlees in het leven te roepen.

In die periode is de vraag naar varkensvlees doorgaans flauw, zodat een regeling het meest effect heeft. Dat is 27 november besloten tijdens een top van de landbouwministers van de deelstaten, met de landelijke minister van landbouw, Julia Klöckner. De bewindslieden erkennen dat private opslag niet direct ten gunste komt van de boeren, maar het kan wel zorgen voor stabilisering van de varkensmarkt, motiveren ze.

Coronasteun gewenst

Aanleiding voor de digitale top is de malaise op de varkensmarkt. Ook is gesproken over coronasteun voor varkenshouders. Dat blijkt minder eenvoudig dan het lijkt. De inkomensachteruitgang van de varkensboeren moet een direct gevolg zijn van de coronacrisis. Het ministerie in Berlijn doet nog onderzoek in hoeverre coronasteun voor de varkenshouderij überhaupt een geschikt middel is.

Noodkreet boerenorganisaties

Voorafgaand aan de top hebben de boerenorganisaties hun standpunten nogmaals onder de aandacht gebracht. De Duitse boerenbond (DBV) riep op tot steun voor de varkensboeren. Zonder overheidshulp zullen vooral de kleinere varkensbedrijven het niet redden, voorziet de DBV. Volgens de bond staat de Duitse varkensproductie op het spel.

De belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN, pleit voor coronasteun voor de boeren.

Regeling zit prijsherstel in de weg

ISN spreekt zich echter uit tegen een private opslagregeling. Ten eerste omdat het geld niet direct bij de boeren komt.

Tweede reden is dat een opslagregeling prijsherstel in de weg staat, zodra de varkensmarkt weer aantrekt. De nood in de Duitse varkenshouderij is hoog. Volgens cijfers van de ISN liggen er 610.000 slachtrijpe varkens in de Duitse stallen. De varkensprijs is deze week verder gezakt, tot € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

Nederland deelt mee in malaise

De crisis op de Duitse varkensmarkt zorgt ook voor malaise in Nederland. In Nederland is het ook drukken om slachtrijpe varkens kwijt te raken. Dat geldt nog meer met biggen. Voor biggen is veel te weinig afzetruimte, mede omdat de varkens de biggenplaatsen bezet houden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.