Mogelijk Zwiters verbod op synthetische gewasbescherming

07-06-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Zwitserland kan als eerste land in Europa synthetische gewasbeschermingsmiddelen in de ban gaan doen.

Het land houdt op 13 juni een referendum over een verbod van zulke producten, afkomstig van bijvoorbeeld het Zwitserse Syngenta en de Duitse chemiebedrijven Bayer en BASF. Momenteel is alleen in Bhutan het gebruik van kunstmatige middelen volledig verboden. Volgens tegenstanders zorgen dergelijke producten voor ernstige gezondheidsproblemen en schade aan de biodiversiteit. Producenten van die middelen zeggen dat ze grondig zijn getest en gereguleerd en dat ze veilig zijn voor gebruik.

Stopzetten van directe subsidies aan boeren

Er wordt die dag ook een referendum gehouden over een initiatief om de kwaliteit van drinkwater in Zwitserland te verbeteren. Daarbij gaat het om het stopzetten van directe subsidies aan boeren die gebruikmaken van kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen en ook antibiotica voor vee. Als beide voorstellen worden goedgekeurd, hebben Zwitserse boeren tien jaar de tijd om te stoppen met het gebruik.

Verdeeldheid in Zwitserland

Zwitserland lijkt flink verdeeld te zijn over de initiatieven. Volgens een recente peiling is 49%van de Zwitserse kiezers voorstander van het verbod op kunstmatige middelen en staat 48% achter het initiatief voor schoner drinkwater. De Zwitserse landbouworganisatie zegt dat veel boeren zich in hun bestaan bedreigd voelen door de strengere regelgeving.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer