Mogelijkheden tarwe-export sturen prijzen

19-01 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De wereldwijde concurrentie om tarwe af te zetten neemt toe. Eind vorige week daalden de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs, omdat Frankrijk niet mag leveren aan Algerije.

Door deze verlaging werd begin deze week de interesse gewekt voor voedertarwe uit Azië. Ook wordt Europese tarwe in Marokko afgezet, wat de prijzen iets opbeurt na het missen van de uitvoermogelijkheid naar Algerije. Daarbij heeft Rusland de exportbelasting verlaagd en is actiever op de markt. Dat maakt de concurrentie groter. Ook leiden politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne tot zorgen over de export van deze twee grote graanproducenten. De Amerikaanse uitvoer van tarwe verloopt wel soepel en dat gaf de Amerikaanse termijnmarkt een dag na sluiting door Martin Luther King Day een zetje omhoog. Nadat de tarweprijzen op de termijnmarkt vorige week inleverden, is de veerkracht deze week voor het maart 2022-contract minder. De Parijse dagnoteringen voor tarwe volgden de scherpe Amerikaanse prijsstijging namelijk niet echt. De Parijse noteringen op langere termijn zijn minder volatiel.

Verschillende fysieke weeknoteringen bewogen deze week omlaag. Voor EU-voertarwe werd op de graanbeurs in Rotterdam € 5 lager genoteerd op € 282 per ton. Het lagere prijsniveau maakt dat verkopers zich afwachtend opstellen.

Minder uitvoer verwacht

Verschillende marktbureaus hebben de verwachte uitvoer van Europese en Franse tarwe naar beneden bijgesteld voor dit seizoen. De voorsprong van de Europese tarwe-uitvoer ten opzichte van vorig jaar loopt langzaamaan terug, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In totaal is dit seizoen tot en met 16 januari 5% meer Europese tarwe afgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: de afzet lag dit seizoen tot en met 9 januari nog 7% voor op vorig jaar. Ook de afzet van Europese harde tarwe, gerst en mais verloopt minder soepel.

Prognose: prijsschommelingen graanmarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer