Doorgaan naar artikel

Moment aangrijpen in energietransitie

Opmerkelijk dat onder druk van hoge energieprijzen fors kan worden bespaard.

Foto: Canva/Pixabay premium

Foto: Canva/Pixabay

Opmerkelijk dat onder druk van hoge energieprijzen fors kan worden bespaard.

Elke lidstaat moet zijn gasgebruik tot 31 maart 2023 met 15% terugdringen ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. De lidstaten kunnen zelf bepalen hoe zij dit doel willen bereiken. Voorlopig is de besparing ook nog vrijwillig. Als er daadwerkelijk een gastekort ontstaat, kunnen er alsnog verplichte maatregelen komen.

Europese energieministers bereikten gisteren een akkoord over de vermindering. Het noodplan Save gas for a safe winter dat de Europese Commissie vorige week lanceerde, is iets afgezwakt. Het doel is om te voorkomen dat huishoudens, belangrijke bedrijven en ziekenhuizen straks zonder verwarming komen te zitten als Rusland de kraan helemaal dichtdraait.

Kunstmestfabrikant Yara schaalt op eigen houtje af

Nederland heeft die 15% vermindering dit jaar al bereikt, en zou hier best een schepje bovenop willen doen. Aan een plan wordt gewerkt. Het moet in september klaar zijn. Grootverbruiker en kunstmestfabrikant Yara schaalt op eigen houtje bijna 8% af. De glastuinbouw heeft aangeboden tegen een vergoeding kassen leeg te laten liggen.

De glastuinbouw heeft sowieso een bijzondere positie als stroomleverancier in het geval dat zon en/of wind even wat minder opleveren. In het zogenoemde afschakelplan staat de sector daarom vrij achteraan in het rijtje.

Het is opmerkelijk dat onder druk van hoge energieprijzen plotsklaps fors kan worden bespaard. Een besparing die in de klimaatcrisis ook hard nodig is. Het is nu zaak om dit moment ook aan te grijpen in de energietransitie.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin