Mondelez verwacht EU-boete van minstens € 300 miljoen

08-02 | |
Mondelez
Mondelez produceert onder meer LU, TUC, Toblerone en Liga. - Foto: Canva

Koek- en snackfabrikant Mondelez vreest dat het een boete van minstens € 300 miljoen opgelegd krijgt van de Europese Commissie wegens het belemmeren van de parallelle handel. Die boete kan nog ‘substantieel hoger uitvallen,’ waarschuwt het bedrijf in een toelichting op de jaarcijfers.

De Europese Commissie startte vorig jaar januari een onderzoek naar de handelspraktijken van de fabrikant van onder meer LU, TUC, Toblerone en Liga. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd de parallelle handel, dat is het inkopen in een land waar prijzen lager zijn en verkopen in landen met hogere prijzen, belemmerd te hebben. Dergelijke acties zijn in de Europese vrije markt niet toegestaan omdat ze nadelig uitpakken voor de consument. “Chocolade, koekjes en koffie zijn producten die de Europese consument dagelijks gebruikt”, aldus commissaris voor mededinging Margrethe Verstager destijds.

Mondelez verleent medewerking

Mondelez zegt alle medewerking te verlenen aan het onderzoek en ook in gesprek te zijn met de Europese Commissie. Maar ‘de onzekere afloop van die onderhandelingen’ kan ertoe leiden dat de boete nog een stuk hoger wordt dan € 300 miljoen.

Uit de jaarcijfers blijkt dat Europa vorig jaar goed was voor ruim een derde van de jaaromzet van $ 31,5 miljard. Volgens de Belgische topman Dirk van de Put zal dat dit jaar lager zijn vanwege de door zijn bedrijf doorgevoerde prijsverhogingen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer