Doorgaan naar artikel

Mooi weer zorgt voor hogere zuivelprijzen

De vraag naar room voor ijs en verse producten neemt flink toe. - Foto: Michel Velderman premium

De vraag naar room voor ijs en verse producten neemt flink toe. - Foto: Michel Velderman

De zuivelmarkt trekt deze week door waar ze vorige week gebleven was. Vooral in de vloeibare zuivel weet de handel hogere prijzen te hanteren. Dat heeft deels met het warmere weer te maken. De vraag naar room voor ijs en verse producten neemt flink toe. De prijs tikte zelfs even de € 5,70 aan. Nu de week vordert, loopt de vraag naar room terug, omdat de meeste vraag wel bediend is.

Concentraat duurder

Mageremelkconcentraat steeg eveneens flink in prijs. Nog niet zo lang geleden kon er voor € 1,30 per kilo voldoende concentraat worden gekocht. In de afgelopen dagen piekte de prijs naar € 2,10, door onder andere een gestegen vraag vanuit Italië en Griekenland. Deze ontwikkelingen trekken de markt van rauwe melk mee. De gemiddelde prijs in Nederland komt uit op zo’n 35 cent per kilo ondanks de zeer goede beschikbaarheid van rauwe melk in Noordwest-Europa. Toch wordt gesproken over het afnemen van de aanvoer, doordat de melkpiek achter ons ligt. Ook wordt gesproken over lagere gehalten aan vet en eiwit.

Boterprijs

De boterhandel is wat wisselender. In de eerste dagen van de week trok de prijs flink aan, alsof veel kopers verrast werden door de stijgende prijzen en toch product nodig hadden, met in het achterhoofd dat er naar verwachting onverkochte boter ligt opgeslagen. In de loop van de week maakte de boterprijs een sterke correctie naar beneden. Het lijkt lastig in te schatten of dit een tijdelijke correctie is, of dat het meer gestalte gaat krijgen in de komende weken.

Kaashandel

In de kaashandel lopen prijzen verder op. Het lijkt alsof er nauwelijks voorraden zijn en kopers willen kaas kopen, waardoor ze telkens meer per kilo betalen. Nu ligt de prijs tussen € 3,35 en € 3,40 per kilo. Dat nodigt bedrijven uit om kaas te produceren en zou in de komende weken toch meer kaas geproduceerd kunnen worden dan de markt aankan. In de komende week lijkt de markt af te koelen door de sterk gestegen prijzen van deze week.

Prognose: prijzen dalen licht

Beheer
WP Admin