Morrisons maakt varkensvlees goedkoper

25-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Britse supermarkt Morrisons heeft varkensvlees en daarvan gemaakte producten goedkoper gemaakt om de vraag aan te zwengelen.

Schouderkarbonades en varkensfilet is meer dan 50% in prijs verlaagd, terwijl ook worstjes en bacon een stuk goedkoper zijn geworden. Morrisons zegt daarmee te reageren op noodkreten van de National Pig Association (NPA) dat er grote aantallen varkens vast zitten op de boerderijen. Dat komt enerzijds doordat veel slachthuizen kampen met beperkingen of sluitingen door uitbraken van corona onder het personeel. Anderzijds is de export van varkensvlees en producten ernstig belemmerd door brexit.

Maar er is nog wel meer nodig. Vleesverwerkers zouden bijvoorbeeld ook op zaterdag moeten gaan draaien

De NPA heeft daarom tijdens een recent overleg over de coronacrisis juist aangedrongen op lagere winkelprijzen om de achterstanden weg te werken. Morrisons, dat over eigen vleesfabrieken beschikt, is tot nu toe de enige Britse supermarkt die aan dat verzoek gehoor heeft gegeven.

NPA-directeur Joe Davies is tevreden met de toezegging: “Dit is een buitengewoon belangrijk besluit dat kan helpen om het overschot aan varkens op de boerderijen weg te werken. Maar er is nog wel meer nodig. Vleesverwerkers zouden bijvoorbeeld ook op zaterdag moeten gaan draaien. Ook moeten we de Chinese autoriteiten blijven overtuigen dat de coronamaatregelen in de slachthuizen afdoende zijn, zodat die export in ieder geval op gang kan blijven.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.