Mycoproteïne-fabriek Enough zo goed als klaar

16-09 | |
De fabriek van Enough in Sas van Gent staat op het terrein van Cargill. De glucose die nodig is bij de productie van mycoproteïnen komt van Cargill. - Foto: Carolien Kloosterman
De fabriek van Enough in Sas van Gent staat op het terrein van Cargill. De glucose die nodig is bij de productie van mycoproteïnen komt van Cargill. - Foto: Carolien Kloosterman

Enough opende vrijdag 16 september zijn nieuwe mycoproteïne-fabriek in het Zeeuwse Sas van Gent. Officieel is de fabriek nog niet helemaal klaar, maar de bouwfase van de locatie waar eiwitten uit schimmels geproduceerd gaan worden, is afgerond. Binnen twee maanden zal de eerste productie gaan plaatsvinden. Die zal eerst nog bestaan uit proeven. De verwachting is dat volgend jaar de eerste leveringen aan klanten zullen plaatsvinden.

Enough maakt eiwitten met behulp van schimmels die gefermenteerd worden. De schimmels worden in een fermentatievat gevoed met nutriënten en zetten suikers om in eiwitten en vezels. De fabriek staat op het terrein van het internationale handels- en voedingsconcern Cargill. Cargill verwerkt er tarwe en mais tot zetmeel, glucose en ethanol. Er is een directe verbinding tussen Enough en Cargill voor de aanvoer van glucose en stoom, die gebruikt wordt bij de fermentatie van de schimmels. Andersom gaat er afvalwater terug naar Cargill, die het weer kan opwaarderen en de resten kan gebruiken voor het maken van ethanol.

Nieuw hoofdstuk in eiwittransitie

Enough is een business-to-business producent van de mycoproteïnen. Het bedrijf levert de grondstof aan producenten van vleesvervangers. Onder andere Vivera, de Vegetarische Slager en snackfabrikant Van Geloven zijn geïnteresseerd in de grondstof. Hugo Verkuil, CEO van de Vegetarische Slager, zei tijdens de opening van de fabriek: “Dit is een nieuw hoofdstuk in de eiwittransitie. Wij zien een rol voor Abunda (de naam van het eiwit van Enough, red.) in onze producten. We zoeken naar diversificatie van eiwitten. Ook is local sourcing een belangrijk aspect voor ons.”

De fabriek bestaat nu uit één productielijn met een capaciteit van 30 tot 35 ton per dag. Doel is om de fabriek te zijner tijd uit te breiden, tot wel zes keer groter, zo zegt CEO Jim Laird. Volgens hem zijn vleesvervangers op basis van mycoproteïnen geen vervangers voor plantaardige vleesvervangers, ze zullen naast elkaar bestaan, zo verwacht hij. Tot nu toe is nagenoeg het enige merk dat mycoproteïnen gebruikt in vleesvervangers Quorn.

Lees ook: Mycoproteïne voor vleesvervangers in opkomst

Kloosterman


Beheer