Mycoproteïne start-up Enough haalt € 42 miljoen op

22-06 | |
Foto: Canva.com
Foto: Canva.com

De Schotse start-up Enough, die een technologie heeft ontwikkeld voor de productie van eiwitten op basis van schimmels, heeft € 42 miljoen binnengehaald.

De investeringsronde waarmee het geld bijeen werd gebracht werd geleid door het Nederlandse voerbedrijf Nutreco. Enough gebruikt het geld om groei te stimuleren en het mycoproteïne-ingrediënt op grote schaal op de markt te brengen. Het mycoproteïne wordt geproduceerd door schimmels te voeden met suikers uit grondstoffen zoals graan in een grootschalig fermentatieproces.

Ambities Nutreco

“Enough is een boeiend bedrijf met echt potentieel om de eiwitproductie te transformeren”, zegt Rob Koremans, ceo van Nutreco. ”Deze samenwerking ondersteunt perfect onze ambities om versneld onze bijdrage te leveren aan de uitdaging om een groeiende wereldbevolking te voeden. Als we dit doel op een duurzame manier willen bereiken, zullen we eiwitten moeten produceren uit verschillende bronnen, zoals fermentatie, wat een gedeeld doel is.”

Fabriek in Sas van Gent

Enough bouwt momenteel een eerste fabriek in Sas van Gent, Nederland, die in eerste instantie 10.000 ton per jaar zal produceren. De fabriek moet eind volgend jaar operationeel zijn. Het streven is om in 2032 meer dan een miljoen ton te produceren.

De start-up ging eerder al samenwerkingen aan met Unilever en de Britse retailer Marks & Spencer.

KloostermanBeheer