Na dipje stijgt suikerprijs verder

07-01-2020 | |
Aanleveren van suikerbieten bij Suikerunie in Dinteloord. - Foto: Roel Dijkstra
Aanleveren van suikerbieten bij Suikerunie in Dinteloord. - Foto: Roel Dijkstra

De suikerprijs is begin deze week verder gestegen op de termijnmarkt in Londen.

De notering voor het eerst aflopende contract (maart 2020) stond 6 januari op $ 364,70 per ton. Dat is de hoogste prijs in 14 maanden. Vergeleken met een jaar geleden wordt bijna $ 34 per ton hoger genoteerd.

Prijsdruk door conflict

Eind vorige week daalde de suikernotering iets onder druk van het oplopende conflict tussen de Verenigde Staten en Iran. De VS doodde donderdagnacht de Iraanse generaal Qassem Soleimani, de baas van de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde. Maar begin deze week is die prijsdaling alweer teniet gedaan. Analisten verwachten dat de grondstoffenmarkt vaker onder druk kan komen te staan door politieke ongeregeldheden.

Suikertekort verwacht

De opwaartse prijsdruk zet door omdat in de wereld een suikertekort wordt verwacht. Tegenvallende producties in Europa, India en Thailand zorgen voor de tekorten. Daardoor valt de productie lager uit dan de consumptie en dalen de voorraden. De meeste analisten schatten het tekort in dit lopende seizoen 2019/2020 op meer dan 7 miljoen ton, op een jaarlijks verbruik van nog geen 180 miljoen ton. Bovendien verwerkt Brazilië steeds meer suiker tot ethanol voor bijmenging in de brandstof, waardoor deze suiker van de markt verdwijnt. Dat drijft de prijs omhoog op de wereldmarkt. Ook is de afgelopen weken de vraag naar suiker aangetrokken, waardoor de prijzen werden geprikkeld.

Prognose: opwaartse druk suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer