Doorgaan naar artikel

Na euforie kijken boerenclubs naar toekomst stikstof

Foto: ANP

Foto: ANP

Boerenorganisaties kijken met argusogen naar het vervolg van de stikstofaanpak door het landbouwministerie.

Alle boerenorganisaties zijn blij dat de gehate veevoermaatregel van tafel is, maar kijken ook met argusogen naar het vervolg van de stikstofaanpak.

Bijvoorbeeld de Nederlandse Melkveehouders Vakbond laat bij monde van voorzitter Harm Wiegersma weten: “Pas op, een zwaluw maakt nog geen zomer.” In het persstatement schrijft zijn organisatie: “Wij blijven bij ons standpunt dat de landbouw een deel kan zijn van de oplossing, maar oplossingen zullen mét de sector(en) gevonden moeten worden en niet tegen.”

Dutch Dairymen Board constateert dat actievoeren loont. “Wat een geweldige inzet hebben de boeren van Nederland getoond door zich gezamenlijk zo in te zetten voor elkaar en met elkaar!”

Deze twee organisaties waren mede-eisers van Stichting Stikstofclaim in het kort geding tegen de staat om de veevoermaatregel. SCC bedankt alle organisaties die zich de afgelopen periode hebben ingezet om de maatregel te bestrijden.

Verbazing over stikstofwinst uit sanering varkenshouderij

Als laatste is er verbazing over het feit dat het ministerie nu stikstofwinst uit de sanering van de varkenshouderij gebruikt in 2020. Onderhandelaren uit de sector die dat idee eerder opperden, kregen destijds een ‘nee’ van het ministerie. Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, licht toe: “Ons is altijd gezegd dat de NH3 al weg was, ten tijde van de PAS al vergeven. En nu is het er in een keer wel en kan het naar voren getrokken worden om in de randstad huizen te bouwen. Dit gaan we verder uitzoeken met Stichting Stikstofclaim.”

Voermaatregel toch weer op agenda

De boerenpartijen benadrukken dat het ministerie na dit besluit moet beseffen dat maatregelen door de sector gedragen moeten worden. Hoogleraar Milieu en duurzaamheid en ‘stikstofexpert’ Jan Willem Erisman constateert bij Nieuwsuur dat er weinig mogelijkheden zijn om op korte termijn stikstofwinst te boeken. “Dat betekent waarschijnlijk dat die voermaatregel in een of andere vorm volgend jaar toch weer op de agenda zal komen. De sector is niet onwillig, je moet met elkaar om tafel om tot maatregelen te komen die ook tot tevredenheid bij de boeren leiden.”

Frustratie onder belangenbehartigers

Frustratie heerst onder belangenbehartigers die de afgelopen maanden veel tijd en energie hebben gestoken in alles rondom deze regel. NMV hekelt het feit dat het plan van het Landbouw Collectief, wat al eind vorig jaar bij het ministerie op tafel werd gelegd door boerenpartijen, door het ministerie terzijde is geschoven.

Henk Flipsen, directeur van Nevedi, weet dat voeradviseurs, boeren en de veevoerfabrikanten de afgelopen maanden na hebben gedacht over de praktische uitwerking van die maatregel. “Daar heeft veel tijd en energie in gezeten. Vooral negatieve energie, want hoe werk je met een praktisch onuitvoerbare regel?”

Boeren die al met hun adviseur zich hebben voorbereid, zullen naar verwachting van Flipsen niet met hoeveelheden voer blijven zitten die ze nu niet meer nodig hebben. “Veehouders hebben naar hun inzicht besteld en voerfabrikanten leveren aan hun klanten. De band tussen veehouder en adviseur is warm, dus er is altijd iets te regelen.”

Beheer
WP Admin