Doorgaan naar artikel

Nadenken over een verantwoorde lekkernij

Mooie trostomaatjes voor in de kerstboom of een paasstol met wat gedroogde vijgen in plaats van spijs. Beiden een voorbeeld van een verantwoord lekkernij voor de feestdagen.

Column
Food
Mooie trostomaatjes voor in de kerstboom of een paasstol met wat gedroogde vijgen in plaats van spijs zijn voorbeelden van verantwoorde lekkernijen voor de feestdagen. Foto: Canva premium

Mooie trostomaatjes voor in de kerstboom of een paasstol met wat gedroogde vijgen in plaats van spijs zijn voorbeelden van verantwoorde lekkernijen voor de feestdagen. Foto: Canva

Sommigen vinden het heerlijk, anderen gruwelen ervan: het moment van verschijning van traditionele lekkernij voor een feestdag.

Volgens mij komen die versnaperingen steeds eerder in de winkel. Op het moment dat de paashaas nog net niet van het schap smelt in september, worden de pepernoten voor december al geïntroduceerd. Op 6 december liggen de kerststollen in de winkel en de verpakking wordt eind december omgewisseld om ze daarna als paasstol verder te verkopen. O ja, de oliebollen zag ik dit jaar ook al in september.

Verantwoord lekkernij maken voor al die feesten

Het is opvallend dat we dus de timing van die tradities veranderen, maar niet verder nadenken over verantwoorde lekkernijen. Kunnen de producenten en retail met al hun creativiteit nu niet samen aan de slag om lekkere, maar ook minder slechte versnaperingen te maken voor al die feesten door het jaar heen?

Mooie trostomaatjes voor in de kerstboom

Als er dan toch getornd moet worden aan tradities, verander dan die zoete zooi eens en kom met smakelijke alternatieven die veel minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Een sinterklaasje van gedroogde groente en/of fruit; mooie trostomaatjes voor in de kerstboom of een paasstol met wat gedroogde vijgen in plaats van spijs. Ik roep voedselproducenten en de retail op om hun rol te pakken in de voedseltransitie die nodig is naar natuurinclusief en gezond voedsel.

Niet steeds vroeger en voor langere tijd de zoete verleiding promoten

Er is nog een lange weg te gaan. Laten we op die weg de tradities de goede kant op veranderen en niet steeds vroeger en voor langere tijd de zoete verleiding promoten. Ik eet dan straks met plezier in de zomerzon een sinterklaasje van gedroogde wortel.

Snel delen

Image
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin