NAK gaat eigen vermogen afbouwen

04-03-2021 | Laatste update op 23-02 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De keuringsdienst NAK gaat het eigen vermogen afbouwen. Het beschikbare geld wordt onder andere besteed aan het opleiden van nieuwe keurmeesters.

Het eigen vermogen bedraagt dit jaar € 15,2 miljoen, zei directeur Eric Casteleijn deze week op de telersvergaderingen, die digitaal zijn gehouden. Dat is het hoogste in zeker negen jaar. Vorig jaar bedroeg het eigen vermogen € 13,8 miljoen. De snelheid waarmee het eigen vermogen wordt verminderd hangt af van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt, zegt Casteleijn. “Ons doelvermogen is € 12 miljoen. Dat is voldoende om schommelingen in liquiditeit te kunnen opvangen. We gaan de komende jaren werken met een begroting met een negatief resultaat om het eigen vermogen af te bouwen.”

Opleiden nieuwe keurmeesters

De NAK gaat het vrijkomende geld onder andere besteden aan het opleiden van nieuwe keurmeesters. Casteleijn: “Veel keurmeesters gaan binnen enkele jaren met pensioen. We willen op tijd nieuwe mensen opleiden. Dan hebben we een tijdje dubbele kosten. We gaan het vrijkomende geld mogelijk ook gebruiken om de capaciteit van ons laboratorium uit te breiden.”

Goed jaar voor NAK

Het eigen vermogen groeit omdat de NAK financieel een goed jaar achter de rug heeft. De NAK realiseerde in 2020 een bedrijfsresultaat van € 1,087 miljoen op een omzet van € 24,8 miljoen. In 2019 was het bedrijfsresultaat € 941.000 op een omzet van € 24,2 miljoen. Casteleijn: “De cijfers over 2020 zijn nog een schatting. We hebben financieel goed gedraaid vanwege de omvang van het onderzoek op aardappelmoeheid. Er is in het voorjaar veel pootgoed gecertificeerd. En we hebben met de nacontrole efficiënt kunnen werken, waardoor we minder kosten hoefden te maken.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer