Nare nasmaak bij oud-LTO-voorzitter Marc Calon

Vergaderboer Columnist
Oud-voorzitter van LTO Nederland Marc Calon. - Foto: Jan Willem van Vliet
Oud-voorzitter van LTO Nederland Marc Calon. - Foto: Jan Willem van Vliet

We moeten blij zijn dat Marc Calon LTO Nederland dit jaar heeft verlaten als voorzitter. Soms denk je achteraf na een gedwongen vertrek: het was een hetze, maar het goede heeft uiteindelijk overheerst. Dat is bij Calon niet het geval.

Juist andersom. Hij zei in de Telegraaf: “De maatschappij maakt de regels en de boer moet zich aanpassen”. Een natrap en dat geeft een nare nasmaak.

“Dat is nog niet het ergste”, vindt Hanna. “Hij zegt erbij dat dit zijn gelijk bewijst. En dat de activistische achterban van LTO dat niet door had en heeft. Kijk, dat is pas echt erg. Hij legt de schuld van zijn falen bij de leden. Terwijl hij waarschijnlijk meer kwaad dan goed heeft gedaan voor de leden van LTO. Hoe kan een voorzitter met deze instelling op de bres staan voor de belangen van zijn achterban?”

Boeren willen geen leider die met de rug naar de boer staat en met het gezicht naar de maatschappij

De spijker op zijn kop. Boeren willen geen leider die met de rug naar de boer staat en met het gezicht naar de maatschappij. De maatschappij roert zich wel en wordt door de overheid beloond met onmogelijke regels waar de boer zich aan moet houden.

Een boerenleider moet dan leiding en richting geven en niet klakkeloos volgen wat de zogenaamde maatschappij wil. Dan laat je je leiden. Dat werd akelig duidelijk door deze uitspraken van Calon. Hij nam de maatschappij als uitgangspunt voor zijn beleid. Daar moet je naar luisteren, maar zelf de regie in handen houden. Dat deed Marc Calon niet.

Adviseursfunctie bij Staatsbosbeheer

Als je dit weet, let je ook op andere zaken die hij aanpakte. Bijvoorbeeld zijn adviseursfunctie bij Staatsbosbeheer. Sinds januari van dit jaar maakte hij deel uit van de Raad van Advies. Deze functie nam hij in 2019 al aan. Toen was hij nog langer dan een jaar verbonden aan LTO. Hij had dus deze betaalde bijbaan gewoon naast de goed verdienende functie als voorzitter van LTO. Twee petten op dus. Bij Staatsbosbeheer moest hij adviseren over natuurgebieden en bij de LTO opkomen voor boerengrond die schaars en duur is. Dat kan dus gewoon niet. Het ging hem dus alleen maar om de centjes.

Maar gauw vergeten, die Marc Calon.Beheer