Natte herfst funest voor inzaai tarwe in West-Europa

19-11-2019 | |
Foto: Jan Willem van Vliet -
Foto: Jan Willem van Vliet

De natte herfst zorgt voor een krimp van het tarweareaal in de EU.

Het Franse marktbureau Stratégie Grains verwacht een krimp van zo’n 200.000 hectare. Vooral in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaat het de akkerbouwers niet lukken alle geplande wintertarwe te zaaien.

Verwachting

Stratégie Grains verwacht een areaal van 23,7 miljoen hectare zachte tarwe in de EU. Dit jaar stond er 23,8 miljoen hectare in de EU. Vorig jaar telde de EU 23,0 miljoen hectare zachte tarwe. Volgens de nieuwssite Agrimoney is pas ongeveer 50% van de wintertarwe gezaaid in het Verenigd Koninkrijk. Sommige Britse akkerbouwers hebben nog niks gezaaid. Veel wintertarwe die in september al is gezaaid, dreigt weg te rotten in de kletsnatte grond.

Hogere tarweprijs

De natte herfst duwt de tarweprijs op de termijnmarkt in Londen omhoog. Britse tarwe was de laatste maanden goedkoop door de overvloedige oogst van dit jaar. Door de moeizame inzaai stijgt de termijnnotering voor voertarwe in Londen. Het termijncontract dat afloopt in mei 2020 noteerde maandag € 151 per ton voertarwe. Dat is 10% hoger dan begin september.

Trage inzaai

Volgens het landbouwbureau FranceAgriMer is in Frankrijk nu 72% van de wintertarwe gezaaid. Vorig jaar was rond deze tijd bijna alles gezaaid. Het inzaaien in Frankrijk is in 8 jaar niet zo traag verlopen. Stratégie Grains verwacht daardoor een kleinere tarweoogst in de EU van 142,3 miljoen ton. Dit jaar is 145,5 miljoen ton zachte tarwe geoogst. Ook in Nederland loopt de inzaai van wintertarwe moeizaam.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.