Nattigheid houdt onzekerheid in aardappelmarkt

15-11-2019 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

De hoeveelheid transacties voor vrije aardappelen zijn niet groot.

Het is nat en dagen met neerslag blijven de komende weken naar verwachting komen. De moeilijkste percelen moeten nog steeds worden gerooid. Zolang het niet gaat vriezen kunnen aardappelen op minder begaanbare percelen in Noord-Frankrijk en Groot-Brittannië voorlopig blijven zitten. Maar met aardappelen nog in de grond blijft de markt langer in onzekerheid.

Lees verder onder de tweet.

Redelijk stabiele prijzen

Het gros van de aardappelen die worden geladen zijn contractaardappelen. Ook wordt er af land vanuit zandgebied nog geladen voor de industrie. De hoeveelheid transacties voor vrije aardappelen zijn dan niet groot. De prijzen bewegen deze periode niet veel op de fysieke markt. Op de termijnmarkt in Leipzig ontstaat wel wat meer spanning. De aardappelnotering voor het aprilcontract 2020 tikte donderdag 14 november meerdere malen € 18 per 100 kilo aan. De handelsdag werd afgesloten op € 17,90. Dat is 90 cent hoger dan een week eerder.

Lees verder onder de grafiek.

Eerste cashsettlementprijs

De eerste cashsettlementprijs van dit seizoen is donderdag 14 november vastgesteld op € 13,70 per 100 kilo. De Nederlandse inbreng was het hoogste met € 14,65. Frankrijk volgt met een inbreng van € 13,55. België en Duitsland liggen op vrijwel hetzelfde niveau met respectievelijk € 13,30 en € 13,28. De cashsettlementprijs wordt samengesteld op basis van de noteringen van de 4 grootste aardappelverwerkende landen in de EU (Duitsland, Frankrijk, België en Nederland). Er werd € 12 lager genoteerd vergeleken met de eerste cashsettlementprijs van vorig seizoen (10 november 2018). Vergeleken met de afgelopen 5 seizoenen start de cashsettlementprijs redelijk gemiddeld. De afgelopen seizoenen werd respectievelijk gestart met € 25,70, € 3,90, € 21, € 11,20 en € 2,30 per 100 kilo (in week 46).

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer