Natuur vloert landbouw

“Het wordt oorlog tussen landbouw en natuur”, zegt Hanna nu de stofwolken rond het rapport van Remkes over de stikstofkwestie zijn neergedaald.

“Kijk maar naar de reacties. De directeuren van de natuurorganisaties scharen zich snel eensgezind achter het rapport. De landbouw reageert teleurgesteld en verschillend, zoals je van een verdeelde sector kunt verwachten.”

Mark van den Oever van FDF was helder als altijd: waardeloos. Bart Kemp van Agractie vreest voor de toekomst van de landbouw, die zich niet vitaal kan ontwikkelen. En LTO schoot meteen in de overlegstand en zocht naar aanknopingspunten. Zo zijn we beland in een oorlog, waarbij de natuur gewapend is en de boer aangeschoten wild.

VVD‘er Remkes komt met een rapport dat door de natuurminnaars geschreven kon zijn

Een raar slagveld. VVD‘er Remkes komt met een rapport dat door de natuurminnaars geschreven kon zijn. Het is dubbel zo streng als de huidige stikstofplannen van de regering. Met de boeren wordt nog minder rekening gehouden. En dan te weten dat FDF het overleg met de minister boos verliet, omdat de overheid niet wilde bewegen in hun richting. Dat leek sterk, maar blijkt achteraf heel zwak.

Schouten ging mooi door

Want wat gebeurde er daarna? Schouten ging mooi door, toen FDF uit het overleg stapte. Die maakte daarmee de weg voor de minister vrij. Dat leverde de Kamerbrief met voorstellen op. Daarin was weinig rekening gehouden met de stikstofwensen van FDF of het voormalige Landbouw Collectief.

En dan nu het rapport Remkes. Dat gaat veel verder, maar daar hebben we voorlopig geen last van. Politieke partijen zeggen dat het een mooie aanzet is om op voort te borduren. Met nog strengere stikstofmaatregelen. Dat gebeurt vast na de verkiezingen van volgend jaar.

Linkse visie voor natuur

Dat wordt dus een keuze tussen aan de ene kant de verdeelde landbouw en aan de andere kant de natuur, het milieu en de bouwwereld. Het is geen vraag wie er dan wint. Ook de partijen uiterst rechts, Wilders en Forum voor Democratie, kunnen daar niets aan veranderen. Vooral niet nu de VVD via Remkes voor de linkse visie voor natuur kiest. De strijd van de verdeelde landbouw is op voorhand verloren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.