Doorgaan naar artikel

Natuurverpachter mag niet te simpel opzeggen

Foto: Canva

Foto: Canva

Een veehouder die natuurgrond in transitie pachtte van een grote terreinbeheerder en die grond met drijfmest bemestte, is te gemakkelijk en ten onrechte de pacht opgezegd.

Dit heeft de rechtbank in Arnhem bepaald in een zaak in hoger beroep tussen een Twentse boer die een stuk Dinkelweide moest verlaten. De veehouder had de verpachter om richtlijnen gevraagd over hoe de voormalige cultuurgrond in transitie te behandelen, omdat bekend is dat zulke grond niet opeens onbemest moet blijven. Omdat het echter grond is die regelmatig overstroomt, was vaste mest op betreffend moment ook geen optie. Hij koos daarom voor zodebemesting met runderdrijfmest op een deel van de gronden.

Eis tot schadevergoeding

Direct daarna kwam er wel een reactie van de verpachter en die hield in dat de pacht werd opgezegd. De pachtkamer in Zwolle ging daar eerst in mee, de rechtbank in Arnhem niet. De verpachter moet de juridische kosten betalen en ook zorgen voor betere maatregelen tegen wildschade. In de eis tot schadevergoeding voor gemiste weidepremie en andere melktoeslagen, alsook EU-hectaretoeslagen vanwege het verlies van de pacht ging de rechtbank echter niet mee. De veehouder gaf aan aanzienlijke vervolgschade te hebben door het tijdelijk verlies van de pachtgronden.

Beheer
WP Admin