Nauwelijks aanvoer, schapen duurder

19-07 | |
Ook prijzen voor ooien en rammen stijgen in prijs. - Foto: Mark Pasveer
Ook prijzen voor ooien en rammen stijgen in prijs. - Foto: Mark Pasveer

De schapenprijzen kregen vorige week een flinke knauw na het einde van het Offerfeest. Prijzen gingen over de hele linie ongeveer met € 10 omlaag. Deze week is er licht herstel.

Zuiglammeren van de eerste kwaliteit worden op de veemarkt van Leeuwarden € 2,50 duurder en noteren nu € 150. Dat is € 22,50 meer dan vorig jaar.

Lees verder onder de grafiek

Matig aanbod schapen

Ook ooien en rammen stijgen in prijs. De prijsstijging heeft niet zozeer met de vraag te maken, want die is matig in deze zomerperiode. De oorzaak ligt in het zeer krappe aanbod. Vanwege het hitteprotocol was de veemarkt in Leeuwarden met twee uur vervroegd.

Ook was de markt ongunstig ingeklemd tussen de kalvermarkten in Purmerend en Leeuwarden die vanwege de hitte ook op andere tijdstippen plaatsvonden. Het gevolg: minder handelaren en een zeer kleine aanvoer van 166 dieren. Dat waren er 500 minder dan vorige week en toen werden ook al weinig dieren aangevoerd.

De komende weken lijkt de schapenmarkt op een relatief stabiel prijsniveau te blijven. De vraag is traditioneel matig, maar daar staat een zeer krap aanbod tegenover. Van een zomerdip lijkt voor nu geen sprake te zijn.

Prognose: stabiel.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer