Doorgaan naar artikel

Nauwelijks handel op de zuivelmarkt

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De zuivelmarkt is in de week na Pasen zeer rustig.

Kopers en verkopers laten zich niet op de markt zien. Het gevolg is dat de prijzen geen duikeling maken, zoals eerder werd verwacht. De prijs van room blijft, ongeveer op het niveau van voor Pasen, op € 5,15 per kilo staan.

Rustige vraag naar room

In de foodservice was het nog rustig door het wisselende en koude weer. De vraag zou komende week toe kunnen nemen bij stijgende temperaturen. Op de vrije markt was het rustig wat aanbod van rauwe melk betreft. Hierdoor kon de prijs een centje per kilo stijgen tot € 0,30 per kilo. In het zuiden van Duitsland was de prijs nog iets hoger door een goede vraag vanuit Italië.

Op de botermarkt zijn nauwelijks transacties. Kopers zijn goed voorzien en wachten af op verder dalende prijzen. De prijs ligt rond de € 4.600 per ton. Ierse verkopers proberen product te verkopen dat net onder deze prijs ligt.

Veel oud poeder hangt boven de markt

De poedermarkt voelt al lange tijd zwak aan. Daarbij zijn de vooruitzichten ook nog eens niet bijster positief. De euro staat stevig ten opzichte van de dollar dat de wereldhandel bemoeilijkt. Nieuw-Zeeland ziet de verkoop van vollemelkpoeder zwak verlopen en schakelt over naar de productie van mageremelkpoeder. Een Soemam-tender is uitgeschreven voor 12.500 ton poeder, maar over het algemeen verwacht men daar niet veel verlichting van. De verwachting is dat er nog veel oud poeder boven de markt hangt en uiteindelijk verkocht moet worden. Op dit moment ligt de prijs op ongeveer € 2.250 per ton, maar verdere prijsdaling wordt voorzien.

De kaasproductie draait volop omdat de prijzen ten opzichte van boter en poeder nog relatief goed is. Producenten doen voorkomen dat er nog nauwelijks voorraden zijn, maar daaraan wordt getwijfeld. Jonge Goudse wordt rond € 3,20 per kilo aangeboden, maar kopers houden zich rustig en wachten rustig af. De prijs van Mozzarella zakt inmiddels al onder de € 3 per kilo.

Prognose: prijzen lager.

Beheer
WP Admin