Nauwelijks vorstschade in Europese tarwe

18-02-2021 | |
Sneeuw beschermt de gewassen tegen strenge vorst.
Sneeuw beschermt de gewassen tegen strenge vorst.

De vorst heeft nauwelijks schade aangericht in de wintertarwe in Europa.

Veel tarwe was goed ontwikkeld de winter ingegaan, zodat het beter bestand is tegen vorst. Daarnaast lag in veel gebieden voldoende sneeuw om het gewas te beschermen. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau Reuters langs marktbureaus. De deskundigen benadrukken dat de definitieve schade pas is op te maken als de tarwe uit de winterslaap komt. Maar de eerste indruk is dat de schade meevalt, zegt analist Vincent Braak van marktbureau Stratégie Grains. “De vorst heeft hier niet veel impact gehad. We houden vast aan de verwachting dat Frankrijk dit jaar veel tarwe gaat oogsten. Er is mogelijk wel wat vorstschade in de Baltische staten.”

Mogelijke schade aan Frans winterkoolzaad

De Franse akkerbouwers hebben afgelopen najaar 4,86 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Dat is 15% meer dan het jaar ervoor. Volgens Reuters melden analisten alleen wat mogelijke schade aan winterkoolzaad dat laat is gezaaid. Ook vroeg gezaaide zomergerst kan in Frankrijk schade hebben opgelopen omdat de planten onvoldoende winterhard zijn.

Geen problemen met uitwintering in Polen

In Duitsland en Polen zakte het kwik vorige week tot min 20 graden, zegt een Duitse marktanalist tegen Reuters. “Maar de tarwe is goed bedekt met sneeuw. Ik verwacht geen noemenswaardige problemen met uitwintering.”

Beschermd door voldoende sneeuw

In Duitsland hebben akkerbouwers 2,83 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Dat is 2,7% meer dan een jaar eerder. In Polen wordt het areaal wintertarwe geschat op 2 miljoen hectare. Dat is ongeveer gelijk aan het areaal van een jaar eerder, zegt analist Wojtek Sabaranski van marktbureau Sparks Polska. ”Er is minder gezaaid dan verwacht, want sommige akkerbouwers hebben gekozen voor winterkoolzaad. Ook was de maisoogst op sommige plekken zo laat afgerond dat er geen wintertarwe meer gezaaid kon worden. Er wordt geen grote uitwintering verwacht. In de meeste regio’s van Polen werden de gewassen beschermd door voldoende sneeuw.”

Ondergemiddelde tarweopbrengst Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië verwacht analist Peter Collier van marktbureau CRM een ondergemiddelde opbrengst bij de tarwe. “De grond was al doorweekt toen de vorst kwam. De tarwepercelen zien er nu heel drassig uit. De markten verliezen het vertrouwen in een bovengemiddelde opbrengst. Ik schat dat dit jaar in Groot-Brittannië 25% tot 30% meer wintertarwe is gezaaid dan een jaar eerder.”

Ook het Franse marktbureau Agritel verwacht dat de schade meevalt in de Europese wintergewassen. “Er kan alleen wat schade zijn ontstaan bij de vroeg gezaaide zomergerst. Dit weekeinde wordt het heel koud in Rusland en Oekraïne. Maar de sneeuwlaag is inmiddels 20 tot 30 centimeter dik. Dat biedt voldoende bescherming.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer