De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft de Producentenorganisatie (PO) Eiwitboeren van Nederland opgericht.
De PO is op 6 mei ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De organisatie bestaat bij de start uit 29 telers van verschillende vlinderbloemige eiwitgewassen, zoals veldbonen, lupine, soja en kikkererwten.
Het doel van de PO is om een rendabele teelt met een eerlijk verdienmodel te bereiken. De eiwitboeren zijn van mening dat boeren, verwerkers, supermarkten, cateraars, consumenten en de overheid kunnen profiteren van Nederlandse vlinderbloemige eiwitgewassen. Dat er voor humane consumptie en met name voor veevoer veel eiwitrijke grondstoffen van ver worden gehaald, moet volgens de boeren anders.
In de PO wordt de kennis van de telers gebundeld. “Door hun samenwerking hebben zij een sterkere onderhandelingspositie en kunnen ze betere contractvoorwaarden en prijzen krijgen. Ook is de organisatie interessant voor grote afnemers en eindaanbieders zoals supermarkten en cateraars; door samen op te trekken kunnen telers een groter volume van plantaardige eiwitten leveren”, zo stelt de NAV.
De kersverse organisatie richt zich op droog te oogsten, stikstofbindende vlinderbloemige gewassen die primair bestemd zijn voor humaan voedsel. Ze moeten in pure vorm te gebruiken zijn in maaltijden of als ingrediënt in vlees- of zuivelvervangers. Zowel gangbare als biologische telers kunnen zich aansluiten.
Ook delen telers in de Producentenorganisatie praktische zaai-, teelt- en oogstervaringen en wordt een onderzoekagenda voor de komende jaren opgesteld. De PO is ook als partner betrokken bij de aanstaande Green Deal Eiwitrijke Gewassen.
De boeren hebben daarnaast de taak om het verhaal van Nederlandse eiwitgewassen te vertellen. Hard nodig volgens de PO, want uit een consumentenstudie zou blijken dat weinig Nederlanders de waarde van vlinderbloemige gewassen kennen.
Begin 2021 bracht Foodvalley NL de eerste eiwitboeren samen met LekkerLupine, Proeflab Wageningen en de Taskforce Korte Keten. Dat leidde tot een samenwerking met de NAV.
Lees ook: ME-AT wil zoveel mogelijk Nederlandse grondstoffen
Jeroen Willemsen: ‘Veel kansen voor Nederlandse eiwitrijkdom’