NBC: Nederlanders eten minder brood

25-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De verkoop van brood is vorig jaar gedaald.

Dat kwam vooral door de sluiting van de out-of-home markt als gevolg van de coronamaatregelen. Er is wel meer brood verkocht via ambachtelijke bakkers, blijkt uit GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Het broodvolume bedroeg vorig jaar 783.388.000 kilo. Dat is 4,2% minder dan in 2020, toen 817.617.000 kilo brood is geconsumeerd. In de out-of-homemarkt is bijna 20% minder brood geconsumeerd. De thuisconsumptie van brood daalde 1,5%.

Ambachtelijke bakkers

Er is wel meer brood verkocht via de ambachtelijke bakkers. De stijging komt door een toenemende verkoop voor thuisconsumptie (+2,2%) en door de verkoop voor directe buitenshuis consumptie (+8,8%). Het is voor het derde jaar op rij dat de broodverkoop via de ambachtelijke bakkers toeneemt. Wel ziet het NBC dat de stijging langzaam afvlakt.

Via supermarkten

De broodverkoop voor thuisconsumptie via de supermarkten daalde vorig jaar met 0,2% ten opzichte van 2020. De verkoop voor directe buitenshuis consumptie steeg maar liefst met 32%, maar dit aandeel is zo klein in de totale broodverkoop in supermarkten, dat de daling in de thuisconsumptie niet werd gecompenseerd.

De broodverkoop via de out-of-home markt daalde vorig jaar met bijna 20%. De restaurants zagen hun broodvolume inzakken met 36% ten opzichte van 2020. Bij hotels en andere overnachtingsgelegenheden bedroeg de daling zelfs 46%.

Aandeel volkorenbrood

Het NBC verwacht dat de buitenshuis consumptie van brood dit jaar deels herstelt, meldt Bakkers in Bedrijf. Maar voorspellingen zijn onzeker vanwege de oorlog in Oekraïne en ook is onzeker of corona buiten de deur wordt gehouden. Het NBC denkt dat het aandeel volkorenbrood verder blijft toenemen. Dat is nu 47%. Ook stelt het NBC dat consumenten anders gaan eten en meer willen betalen voor producten met een meerwaarde. Dit leidt tot meer vraag naar niche producten, specialiteiten en exotische producten.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer