Doorgaan naar artikel

NBOV: bakkers kunnen energierekening niet meer betalen

Brancheorganisaties NVB en NBOV willen dat de overheid de bakkers bijstaat.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Foto: Ronald Hissink premium

Foto: Ronald Hissink

De hoge energieprijzen treffen bakkerijen hard. Brancheorganisaties NVB en NBOV willen dat de overheid de bakkers bijstaat.

De energieprijzen zijn het laatste jaar aan een gestage opmars begonnen. Een jaar geleden kostte een vat Brent-olie nog geen $ 40. Nu is dat meer dan verdubbeld boven de $ 80. Gas kostte een jaar geleden 13,7 cent per kuub. Nu is dat 61,8 cent, bijna 5 keer zo veel. Het betekent voor bakkerijen een enorme kostenpost zodra ze nieuwe energiecontracten moeten afsluiten.

Sterke invloed op winstgevendheid

Hoe zeer dat de bakkers treft, bleek vorige maand uit een studie van ABN Amro. Bankanalisten onderzochten voor 20 economische sectoren de verhouding in 2019 tussen energiekosten aan de ene kant en omzet en winst aan de andere kant. De brood- en banketbakkers besteedden in 2019 gemiddeld 2,6% van hun omzet aan energiekosten. Maar de energiekosten bedroegen maar liefst 24% van de winst.

Kostenstijgingen één op één doorberekenen is lastig voor de industriële bakkerijen

Directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) verwijst naar het onderzoek van ABN Amro om aan te geven dat een stijging van de energierekening een sterke invloed heeft op de winstgevendheid van bakkerijen. Het is lastig voor industriële bakkerijen om de kostenstijgingen door te berekenen aan hun afnemers, zegt Kannegieter. “Veel industriële bakkers hebben een strategisch partnerschap met één supermarkt. Je kunt zaken in goed overleg met elkaar regelen. Maar kostenstijgingen één op één doorberekenen is lastig voor de industriële bakkerijen.”

SDE-subsidies voor kleinere bedrijven

Kannegieter pleit ervoor dat de overheid het systeem van ODE-heffingen en SDE-subsidies aanpast. De Opslag Duurzame Energie is een heffing op gas en elektriciteit, waarmee de overheid de SDE-subsidies op duurzame innovaties financiert. Kannegieter: “Iedereen betaalt ODE-heffingen, maar de SDE-subsidies zijn vooral bestemd voor hele grote uitstoters van CO2, zoals Tata Steel of elektriciteitsproducenten. Bakkerijen krijgen nauwelijks SDE-subsidies. Daarom pleit de NVB er voor dat de SDE-subsidies toegankelijk worden voor kleinere bedrijven. Dan kan ieder bedrijf zijn eigen innovatie financieren. Daarnaast wil de NVB dat de ODE-heffing op groene energie vervalt. Dat verlaagt de kostprijs van een bakkerij en maakt het aantrekkelijk om te investeren in groene energie.”

Niet te dragen voor ambachtelijke bakkers

Voorzitter Arend Kisteman van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) vreest dat voor sommige ambachtelijke bakkers de gestegen energiekosten niet te dragen zullen zijn. “Sommige bakkers moeten tienduizenden euro’s per jaar extra betalen. De energiekosten zijn een van de belangrijkste problemen voor de bakkers geworden.”

Het aandeel van de energiekosten in de kostprijs van ambachtelijke bakkers is gemiddeld 5% tot 10%, zegt Kisteman. “Maar als de leveringscontracten aflopen gaat de energierekening voor sommige bakkers met een factor 3 tot 4 omhoog. De overheid verlaagt de energiebelasting voor kleinverbruikers, zodat consumenten minder hoeven te betalen. Bakkerijen krijgen als energie-intensieve mkb-bedrijven vrijwel geen compensatie voor de hoge energieprijzen. Dat moet de overheid veranderen. Daarnaast pleiten wij voor een lagere ODE-heffing. Inmiddels hebben tien brancheverenigingen zich bij deze lobby aangesloten. Daar wordt gelukkig naar gekeken door de overheid. Ik hoop dat er wat verandert. De energierekening is voor sommige bakkers bijna niet meer te betalen.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin